Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Ο λογαριασμός και το ...ασθενοφόρο

Ένα καλό της προόδου μας είναι ότι όλα τα πράγματα έχουν την χρηματική αξία τους. Ένα μαντολάτο έχει 0,5€, ένα κιλό τυρί 6€, ένα αυτοκίνητο 15.000€, ένα σπίτι 100.000€, ένας άνθρωπος 300.000€.
Βέβαια σε όλα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις τιμές ανάλογα με την ποιότητα. Για παράδειγμα το καλό τυρί έχει 7,5€ ενώ ένα φτηνό βουλγάρικο τυρί 3€. Μια Ρολς ρόις 400.000€ ενώ ένα Λάντα 8000€. Ένας άνθρωπος νέος και πλούσιος σε παραγωγική ηλικία 700.000 ενώ ένας γέρος και φτωχός 50.000€.
Έτσι λοιπόν κάνει και το κράτος τους λογαριασμούς του. Σου λέει εκεί στη Βόρεια Πιερία που είναι φτωχοί και γερασμένοι οι περισσότεροι δεν έχουν και μεγάλη αξία άρα δε συμφέρει να έχουμε μόνιμα ασθενοφόρο εκεί. Αν κάποιος πάθει κάτι το ασθενοφόρο που θα φύγει από Κατερίνη θα είναι σε περίπου 25 λεπτά στο Αιγίνιο. Ενώ αν ήταν στο Αιγίνιο θα ήταν σε 5 λεπτά. Σ’ αυτά τα 20 λεπτά κάποιοι θα πεθάνουν αλλά τι να κάνουμε; Ξέρετε πόσο στοιχίζει ένα ασθενοφόρο και η ετοιμότητά του; Καλά τώρα αν μιλάμε για Κολινδρό, Λιβάδι, Καστανιά, εκεί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς κοστίζουν ακόμη λιγότερο και το να κάνει καμιά ώρα να φτάσει το ασθενοφόρο λίγο το κακό.
Έτσι λοιπόν γίνονται στην προοδεμένη κοινωνία μας οι λογαριασμοί και γι αυτό πηγαίνουμε τόσο μπροστά.
Κι αν καμιά φορά –ω μη γένοιτο-σας συμβεί να χρειαστείτε ασθενοφόρο, μην παραξενευτείτε από την καθυστέρηση. Φταίει ο λογαριασμός που κάποιοι κάνουν, η αξία που έχουμε γι αυτούς, αλλά βασικά το ότι δεν έκαμες τίποτα για να τους αλλάξεις το λογαριασμό. Είναι που είσαι το θύμα που χάφτει τις ψεύτικες υποσχέσεις που σου δίνουν κάθε τόσο. Είναι που δεν τολμάς όταν δεν κάνουν τα υπεσχημένα να τους ζητήσεις το λόγο. Είναι που δε βγήκες ποτέ να απαιτήσεις αυτά που σου ανήκουν.
Ρε μήπως τελικά έχουν δίκιο που λένε ότι δεν αξίζουμε και πολλά;