Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για την απουσία δημοτικών συνδυασμών που θα λάβουν μέρος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές με επικεφαλής από το Αιγίνιο.
Πολλοί συμπολίτες μας εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το γεγονός ότι, ενώ τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες συμμετείχαν αρκετοί συνδυασμοί, τώρα δε διατίθεται κανείς για επικεφαλής, γεγονός που από κάποιους θεωρείται πως δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στους κατοίκους του μεγαλύτερου οικισμού του νέου δήμου. Το λυπηρό είναι πως μέσω αυτής της συζήτησης εκφράζονται εκβιαστικά διλήμματα και άδικες ισοπεδωτικές απόψεις για το πολιτικό σκηνικό στο νέο δήμο.
Μια ακόμη λοιπόν συνέπεια της διοικητικής αλλαγής στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι και αυτή των εσωτερικών πια τριβών σε κάθε οικισμό. Γιατί να συμμετέχει ή να μη συμμετέχει κάποιος; Γιατί να συνεργαστεί με τον Α’ και όχι με τον Β΄ που είναι από το τάδε χωριό; κ.ο.κ. Σίγουρα θα υπάρξουν και πολλές άλλες, απρόβλεπτες μέχρι στιγμής, συνέπειες σ’ αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία που θα πρέπει οι κοινωνίες να αντιμετωπίσουν.
Το σημείωμα αυτό δεν έρχεται βέβαια να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται, αλλά να θέσει κάποιες βάσεις και να καταθέσει κάποιους προβληματισμούς στη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε.
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να γίνει κατανοητή η νέα δομή της Τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα αυτή που αφορά την περιοχή μας τη Βόρεια Πιερία.
Παίρνοντας στοιχεία από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία (www.ypes.gr) παραθέτω τους εγγεγραμμένους και τους ψηφίσαντες σε κάθε Καποδιστριακό Δήμο.
Εγγεγραμμένοι Ψηφίσαντες Απογραφή 2001
Δήμος Αιγινίου 5.618 4.337 5.257
Δήμος Κολινδρού 5.386 4.273 5.227
Δήμος Μεθώνης 3.905 2.939 3.947
Δήμος Πύδνας 5.934 4.418 4.000
Σύνολο 20.843 15.967 18.431
Αν κρίνουμε με βάση τους ψηφίσαντες, που είναι αυτό που αφορά τις εκλογές, ο Δήμος Πύδνας συμμετέχει με το 28% περίπου των ψηφοφόρων, οι δήμοι Αιγινίου και Κολινδρού από 27% περίπου και ο δήμος Μεθώνης λίγο λιγότερο από 19%. Κανείς πρώην δήμος, λοιπόν, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη διακριτή υπεροχή
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τοπικιστική λογική είναι αδιέξοδη και σίγουρα οπισθοδρομική και αντιαναπτυξιακή. Οι Αιγινιώτες θα λένε ότι ο δήμαρχος πρέπει να είναι Αιγινιώτης, γιατί το Αιγίνιο είναι μεγαλύτερο, οι Κολινδρινοί θα υποστηρίζουν πως πρέπει να είναι Κολινδρινός, αφού έχουν τον ίδιο περίπου πληθυσμό και λόγω της λιγότερο κεντρικής θέσης κινδυνεύουν να αδικηθούν και να μείνουν στο περιθώριο και οι κάτοικοι των δύο άλλων δήμων για παρόμοιους λόγους πιθανόν θα αγωνίζονται, θα επιχειρηματολογούν και θα θεωρούν δικαιότερο να έχουν δικούς τους δημάρχους.
Μια αδιέξοδη διαμάχη μπορεί να ξεκινήσει και να συνεχιστεί, με μοναδικό ηττημένο το παρόν και το μέλλον του νέου δήμου. Κακή στελέχωση των συνδυασμών, αντιπαλότητες που λειτουργούν καταστροφικά και άλλα ακόμη, θα θέτουν τις προϋποθέσεις για ένα σκοτεινό μέλλον.
Σήμερα, όμως, πρέπει να σκεφτούμε ότι η Βόρεια Πιερία θα είναι ένας δήμος με κοινό συμφέρον την ανάπτυξη και την πρόοδο. Πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη σωστή επιλογή της αυριανής διοίκησης που θα αγωνιστεί στις νέες συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο των κατοίκων του, εξετάζοντας και ζυγίζοντας άλλα χαρακτηριστικά και σίγουρα όχι τον τόπο καταγωγής του επικεφαλής.
Εδώ, πρέπει να σημειωθεί πως διοίκηση του δήμου δεν είναι μόνον ο δήμαρχος. Είναι και οι συνεργάτες του: αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Και μάλιστα σε ένα δήμο, με νέες αρμοδιότητες, νέα γεωγραφική ενότητα και με κατανομή δημοτικών συμβούλων που θα προέρχονται σχεδόν εξίσου (από 6 ή 7) από κάθε πρώην δήμο.
Στους νέους δήμους είναι μονόδρομος η εφαρμογή μιας σύγχρονης διοίκησης με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, μακριά από το δημαρχοκεντρικό μοντέλο του παρελθόντος, όπου ο Δήμαρχος, αποφάσιζε, έλεγχε, υλοποιούσε και οι υπόλοιποι στο δημοτικό συμβούλιο αποτελούσαν το άλλοθι της δημοκρατικής λειτουργίας. Όποιος επιχειρήσει να λειτουργήσει το νέο δήμο με αυτόν τον τρόπο θα τον καταδικάσει σε στασιμότητα και υπανάπτυξη.
Σήμερα, λοιπόν, είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από τον τρόπο που μάθαμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε. Να δούμε αυτή τη συνένωση ως συνένωση δυναμικής των τοπικών κοινωνιών πο,υ αν αξιοποιηθεί και διοχετευθεί σωστά, μπορεί να «απογειώσει» την περιοχή.
Δεν έχει καμία σημασία από πού προέρχεται ο υποψήφιος δήμαρχος. Σημασία έχουν οι προθέσεις του, όπως εκφράζονται από το πρόγραμμα του συνδυασμού του, οι συνεργάτες που επιλέγει, η λογική διοίκησης που καταθέτει και οι δυνατότητές του να συντονίζει το δήμο και να εφαρμόζει με τους συνεργάτες του ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης, το οποίο πρέπει να στηρίζεται στη διαφάνεια, τη δημοκρατική λειτουργία, τον προγραμματισμό, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, την δικαιοσύνη, την συνεχή και συνεπή εργασία.
Οι όποιες ενστάσεις και επιφυλάξεις υπάρχουν στους πολίτες ας διαμορφωθούν με βάση τα παραπάνω κριτήρια. Αφετηρία του σκεπτικού που θα οδηγήσει στην επιλογή του καταλληλότερου συνδυασμού ο οποίος θα διοικήσει το δήμο, ας μην είναι ο τόπος καταγωγής του υποψηφίου δημάρχου.
Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω πως στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης δε γίνεται κανενός είδους δημοψήφισμα και δεν επιβραβεύεται ούτε καταδικάζεται η όποια κυβερνητική πολιτική.
Τα δημοτικά σχήματα που συνήθως είναι υποψήφια είναι πολυσυλλεκτικά, έχουν ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους και αν τα κόμματα ήθελαν το καλό των δήμων, έπρεπε να σταματήσουν αυτή την ανόητη καταμέτρηση δυνάμεων με βάση τις δημοτικές εκλογές που και λανθασμένη είναι και εκβιάζει τους ψηφοφόρους πολλές φορές σε επιλογές άστοχες και ζημιογόνες. Επιλογές, που σήμερα, στην κατάσταση που είναι η χώρα μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να υποστούμε.
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010
Πέμπτη 13 Μαΐου 2010
Με θάρρος και χωρίς υστεροβουλίες ας χτίσουμε μαζί το μέλλον του νέου δήμου.
Σήμερα στην Ελλάδα, εκτός της καθημερινότητας, πρέπει να παλεύεις συνεχώς και για το αυτονόητο. Ζούμε σε μια κατάσταση κοινωνικής σύγχυσης, όπου το γεγονός ότι στη χώρα μας τίποτε δεν είναι δεδομένο, μας επιβάλει να καταναλώσουμε τεράστιες ποσότητες ενέργειας, χρόνου και πόρων, σε μια αδιάκοπη πάλη με καταστάσεις και συμφέροντα, ώστε να επιβιώσουμε βαδίζοντας σ’ ένα δρόμο στοιχειωδώς αξιοπρεπή και αποδεικνύοντας καθημερινά πως δεν είμαστε ελέφαντες.
Μάθαμε να προσπαθούμε να ξεγελάμε ο ένας τον άλλο, να κάνουμε πως κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και κάποιοι, με το αζημίωτο συνήθως, να κάνουν πως δεν μας βλέπουν. Μάθαμε να ορίζουμε το άσπρο μαύρο και κάποιοι να κάνουν πως πείθονται, και έτσι να ανατρέπονται θεμελιώδεις αρχές και κανόνες, εις βάρος της κοινωνίας και προς εξυπηρέτηση κάποιων ημετέρων. Αυτή η αλλοπρόσαλλη τακτική μας, όμως, δεν είναι χωρίς συνέπειες, κάτι που τελευταία όλοι οι Έλληνες το καταλάβαμε καλά.
Σήμερα συζητάμε για το αν ο Κολινδρός είναι ο καταλληλότερος χώρος για έδρα του διευρυμένου Δήμου Βόρειας Πιερίας, όπως αρχικά έχει προταθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Μια διαδικασία, ιδιαίτερα προβληματική, που ακολούθησε το Υπουργείο εσωτερικών προσπαθώντας βασικά να προσεγγίσει έναν σωστό σε γενικές γραμμές, κατά τη γνώμη μου, στόχο, την δραστική μείωση των ΟΤΑ, οδήγησε την περιοχή μας σε μια σύγκρουση, που αν και δεν χαρακτηρίζεται προς το παρόν από ιδιαίτερες εντάσεις, εν τούτοις φοβάμαι πως μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω, όσον αφορά στις σχέσεις των κατοίκων των οικισμών της συγκεκριμένης περιοχής.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να απαντήσω λεπτομερώς σε δημοσιεύματα του Δημάρχου του Κολινδρού και πολιτών οι οποίοι κατάγονται απ’ αυτόν, που αναφέρονται μεταξύ άλλων και σε προηγούμενο σχετικό άρθρο μου, αντικρούοντας τις απόψεις που εκφράζονται σ’ αυτό, με τον δικό τους τρόπο. Θα αντιπαρέλθω και τις άμεσες και έμμεσες κατηγορίες για φανατισμό, τυφλό τοπικισμό, εγωκεντρισμό κλπ στα οποία όλοι γνωρίζουν πως σταθήκαμε σθεναρά απέναντι, και ως δημοτική παράταξη στο δήμο Αιγινίου, μα και ως πολίτες, με ποικίλες δράσεις και παρεμβάσεις μας. Απαρέγκλιτη λογική στις δράσεις μας είναι το συμφέρον του τόπου και των πολιτών στο σύνολό τους, και στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να μην έχουμε μια ακόμη λανθασμένη επιλογή που θα μας κοστίσει ακριβά, είναι και αυτή η αρθογραφία μας.
Σε όλα τα, σχεδόν όμοια, δημοσιεύματα λοιπόν, Κολινδρινών συμπολιτών μας, γίνεται μια προσπάθεια, δια πολλών επαναλήψεων, να πεισθούμε ότι η επιλογή του Κολινδρού ως έδρα του Δήμου έγινε με επιστημονικά κριτήρια και όχι με μυστικές διαδικασίες. Και τα επιστημονικά κριτήρια, σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα είναι, βασικά, ότι ο Δήμος Κολινδρού είναι δήμος από το 1912, ότι έχει καλή διοίκηση και δε χρωστά και ότι δεν είναι και πολύ μακριά από το Αιγίνιο και τους οδικούς άξονες και ότι τα παιδιά της περιοχής πάνε στο Κολυμβητήριο του Κολινδρού, ότι υπάρχει καλή συγκοινωνιακή σύνδεση κλπ
Νομίζω πως όποιος στην Πιερία προσπαθεί να τεκμηριώσει πλεονεκτήματα στην χωροθέτηση της έδρας στον Κολινδρό, το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται. Μπορεί σε κάποια γραφεία στην Αθήνα που δεν ξέρουν την μορφολογία της περιοχής, με λίγη βοήθεια, να φάνηκαν πειστικά αυτά τα επιχειρήματα, μα στην Πιερία εκθέτουν όσους τα υποστηρίζουν.
Ο «Καλλικράτης» σχεδιάστηκε, όχι βέβαια για να ανταμειφθούν οι ιστορικοί τόποι, ούτε να επιβραβευθούν οι δήμοι που είχαν συνετούς δημάρχους που (μπράβο τους) δε δημιούργησαν χρέη και φιλοξένησαν αθλητικά camp.
Σχεδιάστηκε για να δημιουργηθεί ευέλικτη και αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση, που να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί οργανωμένα, αυτόνομα και να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες, παρέχοντάς τους τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης, με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Συνεπώς, η χωροθέτηση της έδρας ενός δήμου με επιστημονικά κριτήρια, ή έστω η πρόταση χωροθέτησης εκ μέρους μια οργανωμένης πολιτείας, θα έπρεπε να είναι προϊόν μελέτης, όχι της ιστορίας της κάθε περιοχής, αλλά επιχειρησιακής έρευνας, μιας επιστήμης που είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία ανάπτυξης των εύρωστων οικονομικά κρατών και επιχειρήσεων. Με αυτήν αντιμετωπίζονται σύνθετα προβλήματα οργανωμένων ανθρωπίνων συστημάτων (και όχι μόνον) με την εξεύρεση λύσεων που εξυπηρετούν τα συστήματα αυτά, με τον καλύτερο τρόπο.
Στις μελέτες αυτές προσδιορίζονται τα κριτήρια με βάση τα οποία θα οδηγηθούμε στο αποτέλεσμα, που για τη συγκεκριμένη περίπτωση της επιλογής έδρας ενός Δήμου θα έπρεπε να είναι:
Κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας (κτίρια, επικοινωνίες, συγκοινωνίες, ανθρώπινο δυναμικό κλπ.)
Χρόνος πρόσβασης και εξυπηρέτησης για τους δημότες
Κόστος πρόσβασης
Ασφάλεια πρόσβασης, λειτουργίας κλπ.
Συνδυαστικότητα με λοιπές ανάγκες των πολιτών (άλλες υπηρεσίες, αγορά, συνδυασμός με μετακινήσεις και προς άλλες κατευθύνσεις εκτός Δήμου)
Περιβαλλοντικά κριτήρια (διερεύνηση μεταβολής χαρακτήρα οικισμών και περιβαλλοντικό κόστος από ηχορύπανση, κυκλοφοριακή επιβάρυνση, ανοικοδόμηση κλπ, σε περίπτωση εγκατάστασης και λειτουργίας έδρας).
Κοινωνικές αντιδράσεις.
Κριτήρια, όπως η ιστορικότητα, έχουν νόημα στον ορισμό του ονόματος, ή και στη χωροθέτηση υποδομών, που έχουν να κάνουν με την ιστορικότητα, όπως π.χ. ανάδειξη διατηρητέων, μουσεία, εγκαταστάσεις αναψυχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών. Το αν έχει χρέη κάποιος πρώην δήμος ή όχι δεν θα μπορούσε να είναι κριτήριο, αφού μιλάμε για δημιουργία ενός νέου δήμου, με νέα κοινή αιρετή διοίκηση και όχι υποταγή των δήμων που έχουν χρέη σε αυτόν που είναι στην καλύτερη οικονομική κατάσταση. Δεν ξέρω, βέβαια, μήπως έτσι το αντιλαμβάνονται κάποιοι.
Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά ακόμη αντικρούοντας τους ελάχιστους, αδύναμους, αντιφατικούς και επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς της σημερινής διοίκησης του Δήμου Κολινδρού, που εκτιμώ πως βρίσκουν πολύ λίγους πολίτες, στην πραγματικότητα, να τους ενστερνίζονται.
Θα ήθελα μόνον να επισημάνω ακόμη πως η στάση τους να παραπλανήσουν προφανώς την ηγεσία του ΥΠΕΣ, αποκρύπτοντας τις αντικειμενικές συνθήκες που υπάρχουν στο νέο δήμο, προσπαθώντας να «κερδίσουν» παρασκηνιακά την έδρα του δήμου, έχουν προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στον τόπο μας.
Διαφωνώ με την νεοελληνική λογική «καλά έκαναν, αφού υποστήριξαν τον τόπο τους». Καλά κάνουμε, όταν υποστηρίζουμε τον τόπο μας και δεν επιτρέπουμε να αδικηθεί. Δεν κάνουμε, όμως, καλά όταν κοιτάμε τον εαυτό μας και δεν λαμβάνουμε υπ’όψιν το δίκαιο και συμφέρον για το σύνολο.
Δεν έκαναν, λοιπόν, καθόλου καλά. Ανατρέποντας, με τον όποιο τρόπο, το αυτονόητο για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Βόρειας Πιερίας, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων του Κολινδρού, επανέφεραν μια αντιπαλότητα που σχεδόν είχε εξαλειφθεί. Μια αντιπαλότητα που φοβάμαι πια ότι θα διατηρηθεί, όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα. Και, επίσης, δεν έκαναν καλά, γιατί, αν τελικά οι προσπάθειές τους «δικαιωθούν», θα φορτωθεί ο νέος δήμος και οι δημότες του με ένα σημαντικό επιπλέον οικονομικό και διαδικαστικό βάρος, που θα τους ακολουθεί ες αεί.
Νομίζω, λοιπόν, πως έστω την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να υπάρξει σύνεση. Να σκεφτούμε όλοι ως δημότες του νέου δήμου, το τι συμφέρει σ’ αυτόν, τι συμφέρει στο σύνολο. Γιατί, τελικά, αυτό θα συμφέρει και στον καθένα ξεχωριστά. Όταν κάτι λειτουργεί καλύτερα και, βασικά, όταν εξοικονομηθούν πόροι, αυτοί θα διατεθούν για την βελτίωση των υποδομών που χρησιμοποιούν όλοι οι πολίτες.
Να σκεφτούμε, λοιπόν, όλοι οι κάτοικοι του νέου δήμου και κυρίως οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι το κοινό συμφέρον και θαρραλέα χωρίς υστεροβουλίες να πάρουν θέση. Μόνον με τέτοια λογική και πρακτική θα μπορέσουμε να χτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον του νέου δήμου που ξεκινά στη βόρεια Πιερία, που υπό αυτή την προϋπόθεση, είναι σίγουρο πως θα είναι λαμπρό για όλους τους κατοίκους του.
Μάθαμε να προσπαθούμε να ξεγελάμε ο ένας τον άλλο, να κάνουμε πως κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και κάποιοι, με το αζημίωτο συνήθως, να κάνουν πως δεν μας βλέπουν. Μάθαμε να ορίζουμε το άσπρο μαύρο και κάποιοι να κάνουν πως πείθονται, και έτσι να ανατρέπονται θεμελιώδεις αρχές και κανόνες, εις βάρος της κοινωνίας και προς εξυπηρέτηση κάποιων ημετέρων. Αυτή η αλλοπρόσαλλη τακτική μας, όμως, δεν είναι χωρίς συνέπειες, κάτι που τελευταία όλοι οι Έλληνες το καταλάβαμε καλά.
Σήμερα συζητάμε για το αν ο Κολινδρός είναι ο καταλληλότερος χώρος για έδρα του διευρυμένου Δήμου Βόρειας Πιερίας, όπως αρχικά έχει προταθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Μια διαδικασία, ιδιαίτερα προβληματική, που ακολούθησε το Υπουργείο εσωτερικών προσπαθώντας βασικά να προσεγγίσει έναν σωστό σε γενικές γραμμές, κατά τη γνώμη μου, στόχο, την δραστική μείωση των ΟΤΑ, οδήγησε την περιοχή μας σε μια σύγκρουση, που αν και δεν χαρακτηρίζεται προς το παρόν από ιδιαίτερες εντάσεις, εν τούτοις φοβάμαι πως μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω, όσον αφορά στις σχέσεις των κατοίκων των οικισμών της συγκεκριμένης περιοχής.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να απαντήσω λεπτομερώς σε δημοσιεύματα του Δημάρχου του Κολινδρού και πολιτών οι οποίοι κατάγονται απ’ αυτόν, που αναφέρονται μεταξύ άλλων και σε προηγούμενο σχετικό άρθρο μου, αντικρούοντας τις απόψεις που εκφράζονται σ’ αυτό, με τον δικό τους τρόπο. Θα αντιπαρέλθω και τις άμεσες και έμμεσες κατηγορίες για φανατισμό, τυφλό τοπικισμό, εγωκεντρισμό κλπ στα οποία όλοι γνωρίζουν πως σταθήκαμε σθεναρά απέναντι, και ως δημοτική παράταξη στο δήμο Αιγινίου, μα και ως πολίτες, με ποικίλες δράσεις και παρεμβάσεις μας. Απαρέγκλιτη λογική στις δράσεις μας είναι το συμφέρον του τόπου και των πολιτών στο σύνολό τους, και στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να μην έχουμε μια ακόμη λανθασμένη επιλογή που θα μας κοστίσει ακριβά, είναι και αυτή η αρθογραφία μας.
Σε όλα τα, σχεδόν όμοια, δημοσιεύματα λοιπόν, Κολινδρινών συμπολιτών μας, γίνεται μια προσπάθεια, δια πολλών επαναλήψεων, να πεισθούμε ότι η επιλογή του Κολινδρού ως έδρα του Δήμου έγινε με επιστημονικά κριτήρια και όχι με μυστικές διαδικασίες. Και τα επιστημονικά κριτήρια, σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα είναι, βασικά, ότι ο Δήμος Κολινδρού είναι δήμος από το 1912, ότι έχει καλή διοίκηση και δε χρωστά και ότι δεν είναι και πολύ μακριά από το Αιγίνιο και τους οδικούς άξονες και ότι τα παιδιά της περιοχής πάνε στο Κολυμβητήριο του Κολινδρού, ότι υπάρχει καλή συγκοινωνιακή σύνδεση κλπ
Νομίζω πως όποιος στην Πιερία προσπαθεί να τεκμηριώσει πλεονεκτήματα στην χωροθέτηση της έδρας στον Κολινδρό, το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται. Μπορεί σε κάποια γραφεία στην Αθήνα που δεν ξέρουν την μορφολογία της περιοχής, με λίγη βοήθεια, να φάνηκαν πειστικά αυτά τα επιχειρήματα, μα στην Πιερία εκθέτουν όσους τα υποστηρίζουν.
Ο «Καλλικράτης» σχεδιάστηκε, όχι βέβαια για να ανταμειφθούν οι ιστορικοί τόποι, ούτε να επιβραβευθούν οι δήμοι που είχαν συνετούς δημάρχους που (μπράβο τους) δε δημιούργησαν χρέη και φιλοξένησαν αθλητικά camp.
Σχεδιάστηκε για να δημιουργηθεί ευέλικτη και αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση, που να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί οργανωμένα, αυτόνομα και να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες, παρέχοντάς τους τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης, με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Συνεπώς, η χωροθέτηση της έδρας ενός δήμου με επιστημονικά κριτήρια, ή έστω η πρόταση χωροθέτησης εκ μέρους μια οργανωμένης πολιτείας, θα έπρεπε να είναι προϊόν μελέτης, όχι της ιστορίας της κάθε περιοχής, αλλά επιχειρησιακής έρευνας, μιας επιστήμης που είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία ανάπτυξης των εύρωστων οικονομικά κρατών και επιχειρήσεων. Με αυτήν αντιμετωπίζονται σύνθετα προβλήματα οργανωμένων ανθρωπίνων συστημάτων (και όχι μόνον) με την εξεύρεση λύσεων που εξυπηρετούν τα συστήματα αυτά, με τον καλύτερο τρόπο.
Στις μελέτες αυτές προσδιορίζονται τα κριτήρια με βάση τα οποία θα οδηγηθούμε στο αποτέλεσμα, που για τη συγκεκριμένη περίπτωση της επιλογής έδρας ενός Δήμου θα έπρεπε να είναι:
Κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας (κτίρια, επικοινωνίες, συγκοινωνίες, ανθρώπινο δυναμικό κλπ.)
Χρόνος πρόσβασης και εξυπηρέτησης για τους δημότες
Κόστος πρόσβασης
Ασφάλεια πρόσβασης, λειτουργίας κλπ.
Συνδυαστικότητα με λοιπές ανάγκες των πολιτών (άλλες υπηρεσίες, αγορά, συνδυασμός με μετακινήσεις και προς άλλες κατευθύνσεις εκτός Δήμου)
Περιβαλλοντικά κριτήρια (διερεύνηση μεταβολής χαρακτήρα οικισμών και περιβαλλοντικό κόστος από ηχορύπανση, κυκλοφοριακή επιβάρυνση, ανοικοδόμηση κλπ, σε περίπτωση εγκατάστασης και λειτουργίας έδρας).
Κοινωνικές αντιδράσεις.
Κριτήρια, όπως η ιστορικότητα, έχουν νόημα στον ορισμό του ονόματος, ή και στη χωροθέτηση υποδομών, που έχουν να κάνουν με την ιστορικότητα, όπως π.χ. ανάδειξη διατηρητέων, μουσεία, εγκαταστάσεις αναψυχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών. Το αν έχει χρέη κάποιος πρώην δήμος ή όχι δεν θα μπορούσε να είναι κριτήριο, αφού μιλάμε για δημιουργία ενός νέου δήμου, με νέα κοινή αιρετή διοίκηση και όχι υποταγή των δήμων που έχουν χρέη σε αυτόν που είναι στην καλύτερη οικονομική κατάσταση. Δεν ξέρω, βέβαια, μήπως έτσι το αντιλαμβάνονται κάποιοι.
Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά ακόμη αντικρούοντας τους ελάχιστους, αδύναμους, αντιφατικούς και επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς της σημερινής διοίκησης του Δήμου Κολινδρού, που εκτιμώ πως βρίσκουν πολύ λίγους πολίτες, στην πραγματικότητα, να τους ενστερνίζονται.
Θα ήθελα μόνον να επισημάνω ακόμη πως η στάση τους να παραπλανήσουν προφανώς την ηγεσία του ΥΠΕΣ, αποκρύπτοντας τις αντικειμενικές συνθήκες που υπάρχουν στο νέο δήμο, προσπαθώντας να «κερδίσουν» παρασκηνιακά την έδρα του δήμου, έχουν προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στον τόπο μας.
Διαφωνώ με την νεοελληνική λογική «καλά έκαναν, αφού υποστήριξαν τον τόπο τους». Καλά κάνουμε, όταν υποστηρίζουμε τον τόπο μας και δεν επιτρέπουμε να αδικηθεί. Δεν κάνουμε, όμως, καλά όταν κοιτάμε τον εαυτό μας και δεν λαμβάνουμε υπ’όψιν το δίκαιο και συμφέρον για το σύνολο.
Δεν έκαναν, λοιπόν, καθόλου καλά. Ανατρέποντας, με τον όποιο τρόπο, το αυτονόητο για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Βόρειας Πιερίας, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων του Κολινδρού, επανέφεραν μια αντιπαλότητα που σχεδόν είχε εξαλειφθεί. Μια αντιπαλότητα που φοβάμαι πια ότι θα διατηρηθεί, όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα. Και, επίσης, δεν έκαναν καλά, γιατί, αν τελικά οι προσπάθειές τους «δικαιωθούν», θα φορτωθεί ο νέος δήμος και οι δημότες του με ένα σημαντικό επιπλέον οικονομικό και διαδικαστικό βάρος, που θα τους ακολουθεί ες αεί.
Νομίζω, λοιπόν, πως έστω την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να υπάρξει σύνεση. Να σκεφτούμε όλοι ως δημότες του νέου δήμου, το τι συμφέρει σ’ αυτόν, τι συμφέρει στο σύνολο. Γιατί, τελικά, αυτό θα συμφέρει και στον καθένα ξεχωριστά. Όταν κάτι λειτουργεί καλύτερα και, βασικά, όταν εξοικονομηθούν πόροι, αυτοί θα διατεθούν για την βελτίωση των υποδομών που χρησιμοποιούν όλοι οι πολίτες.
Να σκεφτούμε, λοιπόν, όλοι οι κάτοικοι του νέου δήμου και κυρίως οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι το κοινό συμφέρον και θαρραλέα χωρίς υστεροβουλίες να πάρουν θέση. Μόνον με τέτοια λογική και πρακτική θα μπορέσουμε να χτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον του νέου δήμου που ξεκινά στη βόρεια Πιερία, που υπό αυτή την προϋπόθεση, είναι σίγουρο πως θα είναι λαμπρό για όλους τους κατοίκους του.
ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Νέος δήμος Βόρειας Πιερίας: Πολιτικοί και λοιποί παράγοντες δε δικαιούστε να σιωπάτε!
Δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα η πρόταση του υπουργείου για το σχέδιο Καλλικράτης και οι λεπτομέρειες που αφορούν τις συνενώσεις (συνενούμενοι Δήμοι, όνομα, έδρα).
Και σύμπασα η Πιερία, μα και όσοι άλλοι γνωρίζουν τον τόπο μας, δοκίμασε μεγάλη έκπληξη, όταν έφτασε να διαβάσει τις αντίστοιχες λεπτομέρειες της Βόρειας Πιερίας, όπου προτείνεται συνένωση 4 δήμων με έδρα τον Κολινδρό. Μια πρόταση που γκρεμίζει την λογική και το αυτονόητο για ακόμη μια φορά στη χώρα μας.
Μα θα πει κανείς: στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτονόητο και λογική. Ποιος Έλληνας είναι ασυνήθιστος σε παραλογισμούς της δημόσιας διοίκησης για να εκπλήσσεται;
Κανείς ίσως.
Υπάρχουν όμως σήμερα πολλοί Έλληνες που πονάνε. Που πονάνε για το κατάντημα της χώρας τους, που είναι πληγωμένοι βαθύτατα από όλα όσα βλέπουν και ακούν καθημερινά, από την διεθνή απαξίωση της χώρας, από τον απόλυτο εξευτελισμό μας και θέλουν να παλέψουν για μιαν νέα αρχή. Να παλέψουν για να δείξουν ότι οι έλληνες δεν είναι οι λωποδύτες της Ευρώπης, δεν είναι οι τεμπέληδες, οι χαραμοφάηδες που περιμένουν να ζήσουν σε βάρος των άλλων ξεγελώντας τους. Θέλουν να ελπίσουν, να πιαστούν χέρι – χέρι και να σηκώσουν το ελληνικό τους ανάστημά και φιλότιμο και να τα καταφέρουν.
Την ίδια ώρα, την ίδια στιγμή λοιπόν, που η Ελλάδα βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση, που ο έλληνας πρωθυπουργός και σύμπασα η κυβέρνηση δηλώνουν ότι θα αλλάξουμε για να σωθούμε, την ίδια αυτή ώρα, κάποιοι παράγοντες του ιδίου κόμματος βάζουν εμπόδια. Συσκέπτονται μυστικά, με κλειστές πόρτες, μιλούν κρυφά στα τηλέφωνα, τάζουν, βάζουν κολλητούς και «μέσα», πολιτικούς παράγοντες κάθε μεγέθους για να εξυπηρετηθούν κάποια μικροσυμφέροντα, αγνοώντας για μια ακόμη φορά το συμφέρον του τόπου. Του τόπου που με αυτές τις λογικές και πρακτικές καταστράφηκε.
Ο Κολινδρός έδρα της Βόρειας Πιερίας. Γιατί είναι, λέει, ιστορικό χωριό (λες και δεν είναι ιστορικοί χώροι η Μεθώνη, η Πύδνα και το Αιγίνιο). Μα ακόμα κι έτσι. Ιστορία θα τρώμε οι Έλληνες από δω και πέρα. Αυτό μας έμεινε κύριοι, το παρελθόν. Η ιστορία. Το παρόν και το μέλλον τα απωλέσαμε, με αυτές ακριβώς τις λογικές.
Ο Κολινδρός λοιπόν σε 350 μέτρα υψόμετρο, με δρόμους στενούς και επικίνδυνους με ανύπαρκτες υπηρεσίες, με ανύπαρκτους χώρους διοίκησης, με δρόμους όπου συνήθως δε χωρά να περάσει (πόσο μάλλον να σταθμεύσει) ούτε ένα αυτοκίνητο. Ένας οικισμός 400 περίπου στρεμμάτων με μικρές δυνατότητες επεκτάσεων, χωρίς πάρκιγκ, χωρίς αγορά, με ανύπαρκτη συγκοινωνιακή σύνδεση με τους άλλους οικισμούς, με απαίτηση διάνυσης δύσκολων και επικίνδυνων επιπλέον χιλιομέτρων, από τους Δημότες του νέου Δήμου σε βάθος χρόνου και φυσικά με δεδομένο ότι για να διορθωθούν όλα τα παραπάνω και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, θα πρέπει να δαπανηθούν τεράστια ποσά, ο Κολινδρός λοιπόν, προτάθηκε ως έδρα του νέου Δήμου της Βόρειας Πιερίας.
Παραβλέποντας πως το Αιγίνιο βρίσκεται σε πολύ κεντρικότερο σημείο, με απείρως ευκολότερη πρόσβαση, με πολλές επιλογές στέγασης νέων υπηρεσιών, συνδεδεμένο συγκοινωνιακά με πυκνά δρομολόγια υπεραστικά και σιδηροδρομικά, με αγορά που εξυπηρετεί ούτως η άλλως την ευρύτερη περιοχή, με Δ.Ο.Υ, ΙΚΑ, Κεντρο Υγείας και πολλές ακόμη υπηρεσίες, που επίσης εξυπηρετούν ήδη τους κατοίκους του νέου δήμου. Παραβλέποντας πως το Αιγίνιο είναι ένας οικισμός με πάνω από 2000 στρέμματα έκταση, με πολύ πιο σύγχρονη πολεοδόμηση, με νέο σύγχρονο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Παραβλέποντας τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί, αλλά και το γεγονός πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ, η δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου έκτασης 1000 στρεμμάτων περίπου, που προβλέπεται στο νέο ΓΠΣ του Αιγινίου και πως είναι εγκεκριμένη και σε εξέλιξη η Ανέγερση του ΚΑΤ βόρειας Ελλάδας. Παραβλέποντας τέλος τη γνώμη και το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξυπηρετούνται και θέλουν σαν έδρα το Αιγίνιο
Πάλι και πάλι και πάλι λοιπόν, οι πολιτικοί εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις παλιές τους συνήθειες. Ακόμα και σήμερα μετά από όσα ζούμε, είναι πρόθυμοι να σπαταλήσουν τα χρήματα του κράτους (των άλλων δηλαδή), να ανατρέψουν το δίκαιο και το αυτονόητο, για λίγες ψήφους, για μια υστερόβουλη εξυπηρέτηση. Αντί να παλέψουν έστω και την ύστατη ώρα να αποτρέψουν με τις δικές τους δυνάμεις, με το δικό τους τρόπο την απόλυτη καταστροφή της Ελλάδας, αυτοί ασχολούνται ουσιαστικά με τον εαυτό τους και μετρούν τις ψήφους τους ή δεν ξέρω ποια άλλα οφέλη.
Αξιότιμοι κύριοι, που σήμερα συμμετέχετε στην διοίκηση αυτού του τόπου, είτε ως βουλευτές, είτε ως δήμαρχοι, ως δημοτικοί σύμβουλοι, υπουργοί, κομματικά στελέχη ή ότι άλλο: Σήμερα, το ξέρετε καλά δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο. Δεν δικαιούστε να κρύβεστε. Δεν δικαιούστε να υποτάσσεστε σε ισορροπίες. Δεν δικαιούστε να σιωπάτε. Πρέπει να πάρετε θέση. Ξεκάθαρη θέση. Οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή.
Αν υπάρχει για την χώρα μας πια μια ελπίδα, αυτή έχει σαν προϋπόθεση να διοικείται από ανθρώπους έντιμους, δίκαιους, τολμηρούς και ξεκάθαρους. Που να παρεμβαίνουν αγνοώντας το οποιοδήποτε μικρόκομματικό ή μικρόπροσωπικό όφελος. Που θα είναι διατεθειμένοι να ματώσουν για να τη σώσουν.
Δέστε λοιπόν τι συμφέρει τη βόρεια Πιερία, τι συμφέρει τον τόπο γενικά και πάρτε θέση ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη.
Αν τελικά υλοποιηθεί η σημερινή παντελώς παράλογη πρόταση, κάτι που θα κοστίσει πολύ ακριβά στους δημότες και στο Ελληνικό κράτος για πάρα πολλά χρόνια, τότε, αν σήμερα σιωπήσετε τότε θα είστε υπόλογοι.
Δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα η πρόταση του υπουργείου για το σχέδιο Καλλικράτης και οι λεπτομέρειες που αφορούν τις συνενώσεις (συνενούμενοι Δήμοι, όνομα, έδρα).
Και σύμπασα η Πιερία, μα και όσοι άλλοι γνωρίζουν τον τόπο μας, δοκίμασε μεγάλη έκπληξη, όταν έφτασε να διαβάσει τις αντίστοιχες λεπτομέρειες της Βόρειας Πιερίας, όπου προτείνεται συνένωση 4 δήμων με έδρα τον Κολινδρό. Μια πρόταση που γκρεμίζει την λογική και το αυτονόητο για ακόμη μια φορά στη χώρα μας.
Μα θα πει κανείς: στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτονόητο και λογική. Ποιος Έλληνας είναι ασυνήθιστος σε παραλογισμούς της δημόσιας διοίκησης για να εκπλήσσεται;
Κανείς ίσως.
Υπάρχουν όμως σήμερα πολλοί Έλληνες που πονάνε. Που πονάνε για το κατάντημα της χώρας τους, που είναι πληγωμένοι βαθύτατα από όλα όσα βλέπουν και ακούν καθημερινά, από την διεθνή απαξίωση της χώρας, από τον απόλυτο εξευτελισμό μας και θέλουν να παλέψουν για μιαν νέα αρχή. Να παλέψουν για να δείξουν ότι οι έλληνες δεν είναι οι λωποδύτες της Ευρώπης, δεν είναι οι τεμπέληδες, οι χαραμοφάηδες που περιμένουν να ζήσουν σε βάρος των άλλων ξεγελώντας τους. Θέλουν να ελπίσουν, να πιαστούν χέρι – χέρι και να σηκώσουν το ελληνικό τους ανάστημά και φιλότιμο και να τα καταφέρουν.
Την ίδια ώρα, την ίδια στιγμή λοιπόν, που η Ελλάδα βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση, που ο έλληνας πρωθυπουργός και σύμπασα η κυβέρνηση δηλώνουν ότι θα αλλάξουμε για να σωθούμε, την ίδια αυτή ώρα, κάποιοι παράγοντες του ιδίου κόμματος βάζουν εμπόδια. Συσκέπτονται μυστικά, με κλειστές πόρτες, μιλούν κρυφά στα τηλέφωνα, τάζουν, βάζουν κολλητούς και «μέσα», πολιτικούς παράγοντες κάθε μεγέθους για να εξυπηρετηθούν κάποια μικροσυμφέροντα, αγνοώντας για μια ακόμη φορά το συμφέρον του τόπου. Του τόπου που με αυτές τις λογικές και πρακτικές καταστράφηκε.
Ο Κολινδρός έδρα της Βόρειας Πιερίας. Γιατί είναι, λέει, ιστορικό χωριό (λες και δεν είναι ιστορικοί χώροι η Μεθώνη, η Πύδνα και το Αιγίνιο). Μα ακόμα κι έτσι. Ιστορία θα τρώμε οι Έλληνες από δω και πέρα. Αυτό μας έμεινε κύριοι, το παρελθόν. Η ιστορία. Το παρόν και το μέλλον τα απωλέσαμε, με αυτές ακριβώς τις λογικές.
Ο Κολινδρός λοιπόν σε 350 μέτρα υψόμετρο, με δρόμους στενούς και επικίνδυνους με ανύπαρκτες υπηρεσίες, με ανύπαρκτους χώρους διοίκησης, με δρόμους όπου συνήθως δε χωρά να περάσει (πόσο μάλλον να σταθμεύσει) ούτε ένα αυτοκίνητο. Ένας οικισμός 400 περίπου στρεμμάτων με μικρές δυνατότητες επεκτάσεων, χωρίς πάρκιγκ, χωρίς αγορά, με ανύπαρκτη συγκοινωνιακή σύνδεση με τους άλλους οικισμούς, με απαίτηση διάνυσης δύσκολων και επικίνδυνων επιπλέον χιλιομέτρων, από τους Δημότες του νέου Δήμου σε βάθος χρόνου και φυσικά με δεδομένο ότι για να διορθωθούν όλα τα παραπάνω και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, θα πρέπει να δαπανηθούν τεράστια ποσά, ο Κολινδρός λοιπόν, προτάθηκε ως έδρα του νέου Δήμου της Βόρειας Πιερίας.
Παραβλέποντας πως το Αιγίνιο βρίσκεται σε πολύ κεντρικότερο σημείο, με απείρως ευκολότερη πρόσβαση, με πολλές επιλογές στέγασης νέων υπηρεσιών, συνδεδεμένο συγκοινωνιακά με πυκνά δρομολόγια υπεραστικά και σιδηροδρομικά, με αγορά που εξυπηρετεί ούτως η άλλως την ευρύτερη περιοχή, με Δ.Ο.Υ, ΙΚΑ, Κεντρο Υγείας και πολλές ακόμη υπηρεσίες, που επίσης εξυπηρετούν ήδη τους κατοίκους του νέου δήμου. Παραβλέποντας πως το Αιγίνιο είναι ένας οικισμός με πάνω από 2000 στρέμματα έκταση, με πολύ πιο σύγχρονη πολεοδόμηση, με νέο σύγχρονο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Παραβλέποντας τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί, αλλά και το γεγονός πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ, η δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου έκτασης 1000 στρεμμάτων περίπου, που προβλέπεται στο νέο ΓΠΣ του Αιγινίου και πως είναι εγκεκριμένη και σε εξέλιξη η Ανέγερση του ΚΑΤ βόρειας Ελλάδας. Παραβλέποντας τέλος τη γνώμη και το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξυπηρετούνται και θέλουν σαν έδρα το Αιγίνιο
Πάλι και πάλι και πάλι λοιπόν, οι πολιτικοί εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις παλιές τους συνήθειες. Ακόμα και σήμερα μετά από όσα ζούμε, είναι πρόθυμοι να σπαταλήσουν τα χρήματα του κράτους (των άλλων δηλαδή), να ανατρέψουν το δίκαιο και το αυτονόητο, για λίγες ψήφους, για μια υστερόβουλη εξυπηρέτηση. Αντί να παλέψουν έστω και την ύστατη ώρα να αποτρέψουν με τις δικές τους δυνάμεις, με το δικό τους τρόπο την απόλυτη καταστροφή της Ελλάδας, αυτοί ασχολούνται ουσιαστικά με τον εαυτό τους και μετρούν τις ψήφους τους ή δεν ξέρω ποια άλλα οφέλη.
Αξιότιμοι κύριοι, που σήμερα συμμετέχετε στην διοίκηση αυτού του τόπου, είτε ως βουλευτές, είτε ως δήμαρχοι, ως δημοτικοί σύμβουλοι, υπουργοί, κομματικά στελέχη ή ότι άλλο: Σήμερα, το ξέρετε καλά δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο. Δεν δικαιούστε να κρύβεστε. Δεν δικαιούστε να υποτάσσεστε σε ισορροπίες. Δεν δικαιούστε να σιωπάτε. Πρέπει να πάρετε θέση. Ξεκάθαρη θέση. Οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή.
Αν υπάρχει για την χώρα μας πια μια ελπίδα, αυτή έχει σαν προϋπόθεση να διοικείται από ανθρώπους έντιμους, δίκαιους, τολμηρούς και ξεκάθαρους. Που να παρεμβαίνουν αγνοώντας το οποιοδήποτε μικρόκομματικό ή μικρόπροσωπικό όφελος. Που θα είναι διατεθειμένοι να ματώσουν για να τη σώσουν.
Δέστε λοιπόν τι συμφέρει τη βόρεια Πιερία, τι συμφέρει τον τόπο γενικά και πάρτε θέση ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη.
Αν τελικά υλοποιηθεί η σημερινή παντελώς παράλογη πρόταση, κάτι που θα κοστίσει πολύ ακριβά στους δημότες και στο Ελληνικό κράτος για πάρα πολλά χρόνια, τότε, αν σήμερα σιωπήσετε τότε θα είστε υπόλογοι.
Παρασκευή 30 Απριλίου 2010
Διασχίζοντας το βουνό των Μουσών
Μετά την πρώτη ποδηλατική διαδρομή, που διοργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Αιγινίου (ΟΣΑΙ), στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Βόρειας Πιερίας φέτος τον Ιούλιο, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για την δημιουργία ποδηλατικής ομάδας ορεινής ποδηλασίας, ήρθε η ώρα να γίνει ένα ξεκίνημα με διαδρομές που έχουν κάποιες επιπλέον απαιτήσεις και μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για τη διεύρυνση της ομάδας.
Ο αρχικός πυρήνας που δημιουργήθηκε είχε εδώ και καιρό σχεδιάσει και προτείνει κάποιες διαδρομές, από πολύ εύκολες, προκειμένου να συμμετέχουν και παιδιά, ως αρκετά φιλόδοξες, αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι η ομάδα δημιουργήθηκε απουσία ανθρώπων που έχουν γνώση και εμπειρία πάνω στο άθλημα.
Μια από τις δύο διαδρομές αυτές, είναι η διαδρομή Αιγίνιο – Παλιά Ελαφίνα – Ελατοχώρι, συνολικής απόστασης 50 χλμ. περίπου, από τα οποία 20 χλμ είναι δασικοί δρόμοι και οι υπόλοιποι διαδημοτικό δίκτυο ορεινών οικισμών. Υψόμετρο αφετηρίας 50 μέτρα, υψόμετρο παλιάς Ελαφίνας 850 μέτρα, μέγιστο υψόμετρο διαδρομής 1060 και υψόμετρο στόχου, Ελατοχώρι, 750 μέτρα.
Η απόφαση για την πραγματοποίηση της διαδρομής πάρθηκε εσπευσμένα, λόγω των ιδανικών καιρικών συνθηκών που προβλεπόταν για το Σαββατοκύριακο 21-22 Νοεμβρίου, από δυο μέλη της συντονιστικής ομάδας και έγινε προσπάθεια προσέλκυσης συμμετοχών που τελικά περιορίστηκαν σε μια ακόμη, λόγω υποχρεώσεων των ανθρώπων που θα είχαν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας τέτοιας διαδρομής.
Αρχικός στόχος η ανάβαση στην παλιά Ελαφίνα με διανυκτέρευση σε Ξενώνα. Εκεί θα αποφασίζαμε αν θα συνεχίζαμε για Ελατοχώρι ή θα γυρνούσαμε στο Αιγίνιο. Εάν συνεχίζαμε προς Ελατοχώρι, υπήρχαν πάλι δύο σκέψεις: Είτε να έρθει κάποιος με αυτοκίνητο να μας πάρει από εκεί, είτε να κατέβουμε Κατερίνη (όλο κατηφόρα) και να επιστρέψουμε με τον προαστιακό.
Το ραντεβού δόθηκε 10 η ώρα στα γραφεία του Ορειβατικού συλλόγου Αιγινίου, όπου μετά και από τις απαραίτητες φωτογραφίες η τριμελής ομάδα αποτελούμενη από τον 14χρονο Πασχάλη Τερζή, τον Τάσο Βουλτσίδη 44, και τον Χρήστο Πρασκίδη 47, αναχώρησε στις 10:30 για Ελαφίνα.
Αιγίνιο – Κολινδρός
Πρώτος στόχος ο Κολινδρός. Ακολουθήθηκε η διαδρομή από Κέντρο Υγείας – Αγροτική οδός χαλικοστρωμένη – διαδημοτική οδός Κολινδρού Καταχά (Ζαρντινίδη) – Κολινδρός – νοτιοδυτική έξοδος Κολινδρού (κορυφή) υψόμετρο 370 μέτρα, υψομετρική διαφορά 320 μέτρα. Απόσταση 8,2 χιλιόμετρα 2.600 μέτρα χωμάτινα.
Κολινδρός – Καστανιά – Ρυάκια
Από Κολινδρό άσφαλτος μέχρι Καστανιά (υψομ. 360) και στη συνέχεια μέχρι Ρυάκια, υψόμετρο 450 μέτρα, υψομετρική διαφορά 400, συνολική απόσταση (από Αιγινιο) 20 χιλιόμετρα.
Ρυάκια - Ελαφίνα
Μέχρι τα Ρυάκια η διαδρομή μας ήταν γνωστή. Το άγνωστο ξεκινά από εδώ. Η υψομετρική διαφορά μέχρι την παλιά Ελαφίνα είναι 400 – 450 μέτρα χωματόδρομος, που όμως δεν γνωρίζουμε την ποιότητά του και τις κλίσεις του.
Τα πρώτα 4 περίπου χιλιόμετρα εξακολουθούν να είναι ασφαλτοστρωμένα. Η συνέχεια χωματόδρομος, ανηφορικός μεν, αλλά όχι με ακραίες κλίσεις. Πρόσφατα ισοπεδωμένος σε κάποια σημεία με γκρέιντερ. Ο καιρός είναι ιδανικός, με ηλιοφάνεια και θερμοκρασία τέτοια, που σου επιτρέπει να καταβάλεις έντονη μυϊκή προσπάθεια, χωρίς να δημιουργεί έντονη δυσφορία.
Τα πρώτα 2 χλμ. (μετά τη διασταύρωση για Ελαφίνα) διανύθηκαν χωρίς προβλήματα και ανεβαίνοντας κατά περίπου 150 μέτρα, που ήταν πάνω από το 1/3 της υψομετρικής διαφοράς που έπρεπε να καλύψουμε από τα Ρυάκια.
Όλα πήγαιναν καλά. Πολύ καλή διάθεση, καθόλου κούραση και μεγάλο απόθεμα δυνάμεων. Ο μικρός της παρέας, πρώτος και καλύτερος, γεμάτος χαρά, ανέβαζε με ευκολία ένα συνολικό βάρος (ποδήλατο, σακίδιο, κλπ) που πλησίαζε το σωματικό του βάρος.
Ο δρόμος διασχίζει ένα πανέμορφο δάσος οξιάς και βελανιδιάς. Σε όλη τη διαδρομή, μες στην ησυχία του δάσους, ακούγονταν νερά να κελαρύζουν στις ρεματιές, τα περίφημα κρυστάλλινα νερά της Ελαφίνας. Μοναδική παραφωνία σ’ αυτό το πανέμορφο περιβάλλον οι κυνηγοί, που συναντήσαμε επανειλημμένα. Κάποιοι είχαν στήσει καρτέρι και άλλοι, παραπάνω, φώναζαν και πυροβολούσαν. Αναγκαστήκαμε νε φωνάξουμε και να απομακρυνθούμε βιαστικά, φοβούμενοι μήπως μας έρθει καμιά αδέσποτη ή κανένα πληγωμένο ζώο.
Τελικά, αφού κάναμε κάποια διαλείμματα για νερό φωτογραφίες κ.λ.π. φτάσαμε στις 14:30 στον προορισμό μας, που ήταν ο ξενώνας «Μουσών Μέλαθρον» στην Ελαφίνα.
Αφού ήπιαμε ένα ρόφημα απολαμβάνοντας την όμορφη ηλιόλουστη μέρα, τον καθαρό αέρα του δάσους και την απουσία θορύβων, τακτοποιηθήκαμε στο δωμάτιό μας και στη συνέχεια ξανανεβήκαμε στα ποδήλατα, για μια γνωριμία με το χωριό. Μόνιμοι κάτοικοι 4 (2 ζευγάρια ηλικιωμένων). Δεν έχει πολλά σπίτια, μα κανένα δεν είναι ερειπωμένο, όλα είναι φροντισμένα και αρκετά απ’ αυτά είναι καινούρια, ένδειξη ότι το χωριό κατοικείται κάποιες εποχές του χρόνου. Η είσοδος του χωριού έχει υψόμετρο 810 και η άνω έξοδος 900 μέτρα. Ο ξενώνας μας στα 850.
Στατιστικά διαδρομής Αιγίνιο – παλιά Ελαφίνα: Καθαρή διάρκεια 3.10΄ Συνολικά χιλιόμετρα 35 μέση ταχύτητα 11,6 χλμ/ώρα. Υψομετρική διαφορά: 800 μέτρα). Συνολική διανυθείσα ανάβαση*: 1100 μέτρα περίπου
Μετά την επιστροφή από την γνωριμία μας με το χωριό, συζήτηση στο δωμάτιο και στη συνέχεια μετάβαση στο χώρο εστίασης του ξενώνα, που λειτουργεί και σαν ταβέρνα για φαγητό. Η ποικιλία ήταν μικρή, μα το φαγητό νόστιμο. Το αναμμένο τζάκι ολοκλήρωνε την όμορφη αίσθηση του χώρου, που γενικά ήταν πολύ φιλικός βασικά (και) λόγω των ανθρώπων, που, αν και σε 4 διαφορετικές παρέες – τραπέζια, κάποια στιγμή συζητούσαμε όλοι μαζί.
Στις 10:30 τα φώτα στο δωμάτιο είχαν σβήσει και εικόνες της ημέρας που πέρασε, καθώς και οι σκέψεις για την αυριανή μέρα, μπερδεύτηκαν με τα όμορφα όνειρα μιας ήσυχης βραδιάς.
Αλλάξαμε κάποιες φορές πλευρό, ώσπου να σηκωθούμε από τα κρεβάτια μας, όταν κάποια στιγμή διαπιστώσαμε πως όλοι είχαμε ξυπνήσει. Άλλωστε δε βιαζόμασταν.
Στις 9 ήμασταν στην τραπεζαρία για πρωινό, έχοντας ετοιμάσει και τα πράγματά μας για αναχώρηση.
Η απόφαση ήταν πια αυτονόητη για όλους και ομόφωνη.
Συνεχίζουμε για Ελατοχώρι
Ελαφίνα – Ελατοχώρι
Η Ελαφίνα διοικητικά ανήκει στο Νομό Ημαθίας, στο Δήμο Μακεδονίδος. Έτσι, από την πλευρά της Ημαθίας έχει ασφαλτοστρωμένη πρόσβαση. Βγαίνοντας λοιπόν από το χωριό, προχωρήσαμε σε άσφαλτο άλλα 3 περίπου χιλιόμετρα, μέχρι να συναντήσουμε, αριστερά, τον δασικό δρόμο που οδηγεί προς το Ελατοχώρι. Υψόμετρο διασταύρωσης 945 μέτρα. Ο δασικός δρόμος δείχνει, στην αρχή του τουλάχιστον, εξαιρετικός. Ασυνήθιστα φαρδύς για δασικό δρόμο και χαλικοστρωμένος. Μερικές νεροφαγιές, σίγουρα, δεν προβληματίζουν τα ποδήλατά μας. Στα επόμενα 500 μέτρα, ξεπεράσαμε τα 1.000 μέτρα υψόμετρο και μείναμε πάνω από αυτό το ύψος, φθάνοντας κάποια στιγμή μέχρι τα 1.063 μέτρα, για τα επόμενα 5-6 χιλιόμετρα.
Στη συνέχεια, ο δρόμος κατεβαίνει αργά, περνά δίπλα από μια τεχνητή λίμνη και συνεχίζει με μεγαλύτερες κλίσεις ώσπου καταλήγει στο δρόμο Ριζώματα – Ελατοχώρι, σε υψόμετρο 770 μέτρα. Το τμήμα αυτό ίσως ήταν το ομορφότερο. Μεγάλο υψόμετρο, πυκνό δάσος, με μικρά λιβάδια ανάμεσα, η τεχνητή λίμνη και απέναντι ο Όλυμπος. Ο δρόμος αυτός διασχίζει ένα μεγάλο μέρος της κορυφογραμμής των βόρειων Πιερίων. Δυστυχώς δεν συναντήσαμε τις μούσες, μα διαπιστώσαμε ότι δεν διάλεξαν άδικα αυτό το βουνό για να κατοικήσουν.
Η συνέχεια μέχρι το Ελατοχώρι δείχνει εύκολη. Μετά από κάποια ανεβοκατεβάσματα, κατεβαίνουμε στα 600 μέτρα και στη συνέχεια ανεβαίνοντας άλλα 200 μέτρα, καταλήγουμε σε ένα καφέ του Ελατοχωρίου στα 800 μέτρα υψόμετρο για να πιούμε το ρόφημά μας και να συσκεφθούμε για τη συνέχεια.
Στατιστικά διαδρομής Αιγίνιο - Ελατοχώρι: Διάρκεια διαδρομής 5 ώρες απόσταση 53,5 χιλιόμετρα, μέση ταχύτητα 10,7 χλμ/ώρα.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στον ξενώνα της Ελαφίνας, ο ιδιοκτήτης του κύριος Χρήστος όταν άκουσε τους στόχους μας, μας πρότεινε να ακολουθήσουμε για επιστροφή στο Αιγίνιο μια πολύ όμορφη, κατά τη γνώμη του διαδρομή: Ελατοχώρι – Μοσχοπόταμος – Μελιάδι – Καταλώνια – Έλαφος – Ρυάκια και μετά τη γνωστή διαδρομή Ρυάκια – Καστανιά – Κολινδρός – Αιγίνιο. Τότε φάνταζε μια μακρινή υπόθεση, αφού προηγούνταν ο κυρίως στόχος, που ήταν το Ελατοχώρι και έτσι δεν δώσαμε σημασία. Τώρα όμως αισθανόμενοι ότι είχαμε ακόμη πολλές δυνάμεις και έχοντας πολύ μέρα ακόμη μπροστά μας, αφού η ώρα ήταν μόλις 11:40, μπήκε στο τραπέζι για συζήτηση: Κατερίνη και με προαστιακό στο Αιγίνιο, ή η διαδρομή που πρότεινε ο κυρ Χρήστος. Η απόφαση και πάλι ομόφωνη.
Προς Μελιάδι λοιπόν.
Ελατοχώρι – Μοσχοπόταμος – Μελιάδι – Καταλώνια – Έλαφος – Ρυάκια
Μέχρι τη διασταύρωση για Μελιάδι, ο δρόμος ήταν η χαρά του κουρασμένου ποδηλάτη. Άσφαλτος και διαρκής, ομαλή, κατηφόρα. Μετά τη στροφή αριστερά προς Μελιάδι, η κατηφόρα γίνεται έντονη, ενώ το χωριό το βλέπαμε ήδη να είναι αρκετά πιο ψηλά από μας. Τελικά κατεβήκαμε τη ρεματιά στα 185 μέτρα υψόμετρο και στη συνέχεια, μια απότομη συνεχής ανηφόρα μας έβγαλε στο χωριό σε υψόμετρο 360 μέτρα. Βγαίνουμε από το χωριό προς Καταλώνια, από χωματόδρομο πια, όχι όμως καλής ποιότητας και ανηφορικό μέχρι τα 420 μέτρα υψόμετρο, που από εκεί πέφτει πάλι με πολύ μεγάλη κλίση στα 235 μέτρα. Το τμήμα αυτό του δρόμου περνά μέσα από δάσος και είναι ασυντήρητο εντελώς. Ασυντήρητος και δύσκολος, με μεγάλη κλίση και ο δρόμος που ανεβάζει στα Καταλώνια και σε ύψος 380 μέτρα. Εδώ πρωτοχρησιμοποιήσαμε και την ταχύτητα «της γιαγιάς», την μικρότερη ταχύτητα που διαθέτει το ποδήλατο.
Δεν υπολογίζαμε, ότι η διαδρομή αυτή θα έκρυβε τόσο σοβαρές υψομετρικές διαφορές και τόσο δύσκολους δρόμους, μα αντέχουμε ακόμη. Το μόνο που μας ανησυχεί είναι η άγνωστη διαδρομή που υπολείπεται μέχρι τα Ρυάκια. Πάντως, ούτε σκέψη για εγκατάλειψη και αλλαγή πορείας προς Κατερίνη, που είναι μόνο κατηφόρα.
Η διαδρομή από Καταλώνια για Έλαφο είναι, φυσικά, πάλι χωμάτινη και πάλι κατεβαίνει σε ρεματιά στα 200 μέτρα υψόμετρο, προτού καταλήξει στο χωριό, στα 360 μέτρα. Ευτυχώς ο χωματόδρομος αυτός ήταν καλύτερος. Η κούραση ήδη έχει αρχίσει να μας προβληματίζει, γιατί αφ’ ενός έχουμε ακόμη ένα άγνωστο τμήμα διαδρομής και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, αφ’ ετέρου, μη γνωρίζοντας τα όριά μας, φοβούμαστε μην προκύψει κάποιος τραυματισμός. Τώρα πια μας πιέζει και ο χρόνος και δε μας επιτρέπει να μειώσουμε ταχύτητα. Ο μόνος, που δεν καταλαβαίνει από τέτοια είναι ο μικρός. Ο Πασχάλης, πρώτος στην ανηφόρα, μες την καλή χαρά. Η εκδίκηση των «παπούδων» έρχεται όμως στην κατηφόρα, όπου λόγω βάρους, τον προσπερνάμε σα σταματημένο.
Μετά την Έλαφο οι χωματόδρομοι τελείωσαν και αφού συνεχίζουμε ανηφορικά μέχρι τα 400 μέτρα υψόμετρο, κατεβαίνουμε στα 350 και τέλος φτάνουμε στα Ρυάκια (υψόμετρο 450μ). Κουρασμένοι και χαρούμενοι. Ο στόχος σχεδόν επετεύχθη, αφού απ’ έδω και πέρα, η διαδρομή είναι γνωστή και δη κατηφορική (εκτός εξαιρέσεων).
Σε 45 λεπτά είμαστε στο Αιγίνιο.
Άφιξη 17:30
Συνολικά στατιστικά
Συνολική διανυθείσα απόσταση: 106 χλμ (37 την 1η μέρα, 69 την 2η μέρα).
Συνολική θετική υψομετρική διαφορά (ανάβαση): 2400 μέτρα περίπου
Συνολικός χρόνος ποδηλασίας: 8ώρες και 35 λεπτά.
Μέση ταχύτητα: 12,35 χλμ/ώρα
Ποτέ μου δεν φανταζόμουν ότι θα άντεχα κάτι τέτοιο. Ο στόχος «Ελατοχώρι» που βάλαμε, με αναχώρηση από Αιγίνιο, ήταν πολύ φιλόδοξος, αλλά και μακρινός, αφού, κατά τη γνώμη μου, προϋπέθετε προπονήσεις σε άλλες κοντινότερες διαδρομές και βασικά επιστροφή με αυτοκίνητο.
Τελικά, το ποδήλατο είναι καταπληκτικό εργαλείο και ο άνθρωπος κρύβει πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις από αυτές που νομίζει.
Η διαδρομή αυτή των 106 χιλιομέτρων, με συνολική διανυθείσα ανάβαση πάνω από 2400 μέτρα, υπήρξε μια πολύ καθοριστική για μας εμπειρία.
Η ποδηλασία κέρδισε αμετάκλητα δύο φίλους και έναν αθλητή, γιατί ενώ η ηλικία (και όχι μόνο) των δυο ενηλίκων, δεν μας επιτρέπει άλλο από το να αθλούμαστε και να χαιρόμαστε τις ποδηλατικές διαδρομές, ο Πασχάλης έχει μπροστά του λαμπρό μέλλον και (θα διακινδυνεύσω να προβλέψω) διακρίσεις υψηλού επιπέδου, εφ’ όσον συνεχίσει να ασχολείται.
Στις ήδη προτεινόμενες διαδρομές της ποδηλατικής ομάδας, είναι σίγουρο ότι θα προστεθούν και άλλες φιλόδοξες, γιατί τώρα ξέρουμε ότι δεν θα αποτελούν μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά απλούς στόχους που θα κατακτήσουμε, όχι με ευκολία ίσως, αλλά με οργάνωση και επιμονή.
Το ορειβατικό ποδήλατο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Είναι μοναδικό, γιατί ενώ αισθάνεσαι την ελευθερία της πεζοπορίας, εν τούτοις έχεις τη δυνατότητα να κινηθείς με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και να κατακτήσεις στόχους, που δεν θα μπορούσες χωρίς τη βοήθεια αυτοκινούμενου μεταφορικού μέσου. Είναι επίσης και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ευχάριστο μέσο άθλησης, αλλά και μετακίνησης.
Εδώ, στο Αιγίνιο, λοιπόν, η δημιουργία και η δραστηριοποίηση της ποδηλατικής ομάδας του Ορειβατικού Συλλόγου είναι γεγονός. Καλούμε τον κάθε ενδιαφερόμενο από 8 ετών και άνω να πλαισιώσει την ομάδα και να συμμετέχει στις εξορμήσεις μας.
Χρήστος Δ. Πρασκίδης
Υποσημειώσεις:
Στη διαδρομή χρησιμοποιήθηκαν τρία απλά σχετικά (αλλά αξιόπιστα) mountain bike, αξίας από 250 – 400 περίπου ευρώ το ακριβότερο, ηλικίας από 0 – 6 χρονών.
Ρουχισμός απλός και γενικά εξοπλισμός από ανύπαρκτος έως ακρως ερασιτεχνικός.
Χωρίς να υποτιμάται η αξία των ακριβών ποδηλάτων, του ακριβού τεχνικού ρουχισμού και του καλού εξοπλισμού, μπορώ να διαβεβαιώσω αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν πολλά χρήματα, ότι η εμπειρία μας έδειξε πως μπορούν να χαρούν το βουνό ακόμη και με ένα φθηνό (μα αξιόπιστο) ποδήλατο και με τον απαραίτητο επίσης φθηνό και ερασιτεχνικό εξοπλισμό.
Ο αρχικός πυρήνας που δημιουργήθηκε είχε εδώ και καιρό σχεδιάσει και προτείνει κάποιες διαδρομές, από πολύ εύκολες, προκειμένου να συμμετέχουν και παιδιά, ως αρκετά φιλόδοξες, αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι η ομάδα δημιουργήθηκε απουσία ανθρώπων που έχουν γνώση και εμπειρία πάνω στο άθλημα.
Μια από τις δύο διαδρομές αυτές, είναι η διαδρομή Αιγίνιο – Παλιά Ελαφίνα – Ελατοχώρι, συνολικής απόστασης 50 χλμ. περίπου, από τα οποία 20 χλμ είναι δασικοί δρόμοι και οι υπόλοιποι διαδημοτικό δίκτυο ορεινών οικισμών. Υψόμετρο αφετηρίας 50 μέτρα, υψόμετρο παλιάς Ελαφίνας 850 μέτρα, μέγιστο υψόμετρο διαδρομής 1060 και υψόμετρο στόχου, Ελατοχώρι, 750 μέτρα.
Η απόφαση για την πραγματοποίηση της διαδρομής πάρθηκε εσπευσμένα, λόγω των ιδανικών καιρικών συνθηκών που προβλεπόταν για το Σαββατοκύριακο 21-22 Νοεμβρίου, από δυο μέλη της συντονιστικής ομάδας και έγινε προσπάθεια προσέλκυσης συμμετοχών που τελικά περιορίστηκαν σε μια ακόμη, λόγω υποχρεώσεων των ανθρώπων που θα είχαν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας τέτοιας διαδρομής.
Αρχικός στόχος η ανάβαση στην παλιά Ελαφίνα με διανυκτέρευση σε Ξενώνα. Εκεί θα αποφασίζαμε αν θα συνεχίζαμε για Ελατοχώρι ή θα γυρνούσαμε στο Αιγίνιο. Εάν συνεχίζαμε προς Ελατοχώρι, υπήρχαν πάλι δύο σκέψεις: Είτε να έρθει κάποιος με αυτοκίνητο να μας πάρει από εκεί, είτε να κατέβουμε Κατερίνη (όλο κατηφόρα) και να επιστρέψουμε με τον προαστιακό.
Το ραντεβού δόθηκε 10 η ώρα στα γραφεία του Ορειβατικού συλλόγου Αιγινίου, όπου μετά και από τις απαραίτητες φωτογραφίες η τριμελής ομάδα αποτελούμενη από τον 14χρονο Πασχάλη Τερζή, τον Τάσο Βουλτσίδη 44, και τον Χρήστο Πρασκίδη 47, αναχώρησε στις 10:30 για Ελαφίνα.
Αιγίνιο – Κολινδρός
Πρώτος στόχος ο Κολινδρός. Ακολουθήθηκε η διαδρομή από Κέντρο Υγείας – Αγροτική οδός χαλικοστρωμένη – διαδημοτική οδός Κολινδρού Καταχά (Ζαρντινίδη) – Κολινδρός – νοτιοδυτική έξοδος Κολινδρού (κορυφή) υψόμετρο 370 μέτρα, υψομετρική διαφορά 320 μέτρα. Απόσταση 8,2 χιλιόμετρα 2.600 μέτρα χωμάτινα.
Κολινδρός – Καστανιά – Ρυάκια
Από Κολινδρό άσφαλτος μέχρι Καστανιά (υψομ. 360) και στη συνέχεια μέχρι Ρυάκια, υψόμετρο 450 μέτρα, υψομετρική διαφορά 400, συνολική απόσταση (από Αιγινιο) 20 χιλιόμετρα.
Ρυάκια - Ελαφίνα
Μέχρι τα Ρυάκια η διαδρομή μας ήταν γνωστή. Το άγνωστο ξεκινά από εδώ. Η υψομετρική διαφορά μέχρι την παλιά Ελαφίνα είναι 400 – 450 μέτρα χωματόδρομος, που όμως δεν γνωρίζουμε την ποιότητά του και τις κλίσεις του.
Τα πρώτα 4 περίπου χιλιόμετρα εξακολουθούν να είναι ασφαλτοστρωμένα. Η συνέχεια χωματόδρομος, ανηφορικός μεν, αλλά όχι με ακραίες κλίσεις. Πρόσφατα ισοπεδωμένος σε κάποια σημεία με γκρέιντερ. Ο καιρός είναι ιδανικός, με ηλιοφάνεια και θερμοκρασία τέτοια, που σου επιτρέπει να καταβάλεις έντονη μυϊκή προσπάθεια, χωρίς να δημιουργεί έντονη δυσφορία.
Τα πρώτα 2 χλμ. (μετά τη διασταύρωση για Ελαφίνα) διανύθηκαν χωρίς προβλήματα και ανεβαίνοντας κατά περίπου 150 μέτρα, που ήταν πάνω από το 1/3 της υψομετρικής διαφοράς που έπρεπε να καλύψουμε από τα Ρυάκια.
Όλα πήγαιναν καλά. Πολύ καλή διάθεση, καθόλου κούραση και μεγάλο απόθεμα δυνάμεων. Ο μικρός της παρέας, πρώτος και καλύτερος, γεμάτος χαρά, ανέβαζε με ευκολία ένα συνολικό βάρος (ποδήλατο, σακίδιο, κλπ) που πλησίαζε το σωματικό του βάρος.
Ο δρόμος διασχίζει ένα πανέμορφο δάσος οξιάς και βελανιδιάς. Σε όλη τη διαδρομή, μες στην ησυχία του δάσους, ακούγονταν νερά να κελαρύζουν στις ρεματιές, τα περίφημα κρυστάλλινα νερά της Ελαφίνας. Μοναδική παραφωνία σ’ αυτό το πανέμορφο περιβάλλον οι κυνηγοί, που συναντήσαμε επανειλημμένα. Κάποιοι είχαν στήσει καρτέρι και άλλοι, παραπάνω, φώναζαν και πυροβολούσαν. Αναγκαστήκαμε νε φωνάξουμε και να απομακρυνθούμε βιαστικά, φοβούμενοι μήπως μας έρθει καμιά αδέσποτη ή κανένα πληγωμένο ζώο.
Τελικά, αφού κάναμε κάποια διαλείμματα για νερό φωτογραφίες κ.λ.π. φτάσαμε στις 14:30 στον προορισμό μας, που ήταν ο ξενώνας «Μουσών Μέλαθρον» στην Ελαφίνα.
Αφού ήπιαμε ένα ρόφημα απολαμβάνοντας την όμορφη ηλιόλουστη μέρα, τον καθαρό αέρα του δάσους και την απουσία θορύβων, τακτοποιηθήκαμε στο δωμάτιό μας και στη συνέχεια ξανανεβήκαμε στα ποδήλατα, για μια γνωριμία με το χωριό. Μόνιμοι κάτοικοι 4 (2 ζευγάρια ηλικιωμένων). Δεν έχει πολλά σπίτια, μα κανένα δεν είναι ερειπωμένο, όλα είναι φροντισμένα και αρκετά απ’ αυτά είναι καινούρια, ένδειξη ότι το χωριό κατοικείται κάποιες εποχές του χρόνου. Η είσοδος του χωριού έχει υψόμετρο 810 και η άνω έξοδος 900 μέτρα. Ο ξενώνας μας στα 850.
Στατιστικά διαδρομής Αιγίνιο – παλιά Ελαφίνα: Καθαρή διάρκεια 3.10΄ Συνολικά χιλιόμετρα 35 μέση ταχύτητα 11,6 χλμ/ώρα. Υψομετρική διαφορά: 800 μέτρα). Συνολική διανυθείσα ανάβαση*: 1100 μέτρα περίπου
Μετά την επιστροφή από την γνωριμία μας με το χωριό, συζήτηση στο δωμάτιο και στη συνέχεια μετάβαση στο χώρο εστίασης του ξενώνα, που λειτουργεί και σαν ταβέρνα για φαγητό. Η ποικιλία ήταν μικρή, μα το φαγητό νόστιμο. Το αναμμένο τζάκι ολοκλήρωνε την όμορφη αίσθηση του χώρου, που γενικά ήταν πολύ φιλικός βασικά (και) λόγω των ανθρώπων, που, αν και σε 4 διαφορετικές παρέες – τραπέζια, κάποια στιγμή συζητούσαμε όλοι μαζί.
Στις 10:30 τα φώτα στο δωμάτιο είχαν σβήσει και εικόνες της ημέρας που πέρασε, καθώς και οι σκέψεις για την αυριανή μέρα, μπερδεύτηκαν με τα όμορφα όνειρα μιας ήσυχης βραδιάς.
Αλλάξαμε κάποιες φορές πλευρό, ώσπου να σηκωθούμε από τα κρεβάτια μας, όταν κάποια στιγμή διαπιστώσαμε πως όλοι είχαμε ξυπνήσει. Άλλωστε δε βιαζόμασταν.
Στις 9 ήμασταν στην τραπεζαρία για πρωινό, έχοντας ετοιμάσει και τα πράγματά μας για αναχώρηση.
Η απόφαση ήταν πια αυτονόητη για όλους και ομόφωνη.
Συνεχίζουμε για Ελατοχώρι
Ελαφίνα – Ελατοχώρι
Η Ελαφίνα διοικητικά ανήκει στο Νομό Ημαθίας, στο Δήμο Μακεδονίδος. Έτσι, από την πλευρά της Ημαθίας έχει ασφαλτοστρωμένη πρόσβαση. Βγαίνοντας λοιπόν από το χωριό, προχωρήσαμε σε άσφαλτο άλλα 3 περίπου χιλιόμετρα, μέχρι να συναντήσουμε, αριστερά, τον δασικό δρόμο που οδηγεί προς το Ελατοχώρι. Υψόμετρο διασταύρωσης 945 μέτρα. Ο δασικός δρόμος δείχνει, στην αρχή του τουλάχιστον, εξαιρετικός. Ασυνήθιστα φαρδύς για δασικό δρόμο και χαλικοστρωμένος. Μερικές νεροφαγιές, σίγουρα, δεν προβληματίζουν τα ποδήλατά μας. Στα επόμενα 500 μέτρα, ξεπεράσαμε τα 1.000 μέτρα υψόμετρο και μείναμε πάνω από αυτό το ύψος, φθάνοντας κάποια στιγμή μέχρι τα 1.063 μέτρα, για τα επόμενα 5-6 χιλιόμετρα.
Στη συνέχεια, ο δρόμος κατεβαίνει αργά, περνά δίπλα από μια τεχνητή λίμνη και συνεχίζει με μεγαλύτερες κλίσεις ώσπου καταλήγει στο δρόμο Ριζώματα – Ελατοχώρι, σε υψόμετρο 770 μέτρα. Το τμήμα αυτό ίσως ήταν το ομορφότερο. Μεγάλο υψόμετρο, πυκνό δάσος, με μικρά λιβάδια ανάμεσα, η τεχνητή λίμνη και απέναντι ο Όλυμπος. Ο δρόμος αυτός διασχίζει ένα μεγάλο μέρος της κορυφογραμμής των βόρειων Πιερίων. Δυστυχώς δεν συναντήσαμε τις μούσες, μα διαπιστώσαμε ότι δεν διάλεξαν άδικα αυτό το βουνό για να κατοικήσουν.
Η συνέχεια μέχρι το Ελατοχώρι δείχνει εύκολη. Μετά από κάποια ανεβοκατεβάσματα, κατεβαίνουμε στα 600 μέτρα και στη συνέχεια ανεβαίνοντας άλλα 200 μέτρα, καταλήγουμε σε ένα καφέ του Ελατοχωρίου στα 800 μέτρα υψόμετρο για να πιούμε το ρόφημά μας και να συσκεφθούμε για τη συνέχεια.
Στατιστικά διαδρομής Αιγίνιο - Ελατοχώρι: Διάρκεια διαδρομής 5 ώρες απόσταση 53,5 χιλιόμετρα, μέση ταχύτητα 10,7 χλμ/ώρα.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στον ξενώνα της Ελαφίνας, ο ιδιοκτήτης του κύριος Χρήστος όταν άκουσε τους στόχους μας, μας πρότεινε να ακολουθήσουμε για επιστροφή στο Αιγίνιο μια πολύ όμορφη, κατά τη γνώμη του διαδρομή: Ελατοχώρι – Μοσχοπόταμος – Μελιάδι – Καταλώνια – Έλαφος – Ρυάκια και μετά τη γνωστή διαδρομή Ρυάκια – Καστανιά – Κολινδρός – Αιγίνιο. Τότε φάνταζε μια μακρινή υπόθεση, αφού προηγούνταν ο κυρίως στόχος, που ήταν το Ελατοχώρι και έτσι δεν δώσαμε σημασία. Τώρα όμως αισθανόμενοι ότι είχαμε ακόμη πολλές δυνάμεις και έχοντας πολύ μέρα ακόμη μπροστά μας, αφού η ώρα ήταν μόλις 11:40, μπήκε στο τραπέζι για συζήτηση: Κατερίνη και με προαστιακό στο Αιγίνιο, ή η διαδρομή που πρότεινε ο κυρ Χρήστος. Η απόφαση και πάλι ομόφωνη.
Προς Μελιάδι λοιπόν.
Ελατοχώρι – Μοσχοπόταμος – Μελιάδι – Καταλώνια – Έλαφος – Ρυάκια
Μέχρι τη διασταύρωση για Μελιάδι, ο δρόμος ήταν η χαρά του κουρασμένου ποδηλάτη. Άσφαλτος και διαρκής, ομαλή, κατηφόρα. Μετά τη στροφή αριστερά προς Μελιάδι, η κατηφόρα γίνεται έντονη, ενώ το χωριό το βλέπαμε ήδη να είναι αρκετά πιο ψηλά από μας. Τελικά κατεβήκαμε τη ρεματιά στα 185 μέτρα υψόμετρο και στη συνέχεια, μια απότομη συνεχής ανηφόρα μας έβγαλε στο χωριό σε υψόμετρο 360 μέτρα. Βγαίνουμε από το χωριό προς Καταλώνια, από χωματόδρομο πια, όχι όμως καλής ποιότητας και ανηφορικό μέχρι τα 420 μέτρα υψόμετρο, που από εκεί πέφτει πάλι με πολύ μεγάλη κλίση στα 235 μέτρα. Το τμήμα αυτό του δρόμου περνά μέσα από δάσος και είναι ασυντήρητο εντελώς. Ασυντήρητος και δύσκολος, με μεγάλη κλίση και ο δρόμος που ανεβάζει στα Καταλώνια και σε ύψος 380 μέτρα. Εδώ πρωτοχρησιμοποιήσαμε και την ταχύτητα «της γιαγιάς», την μικρότερη ταχύτητα που διαθέτει το ποδήλατο.
Δεν υπολογίζαμε, ότι η διαδρομή αυτή θα έκρυβε τόσο σοβαρές υψομετρικές διαφορές και τόσο δύσκολους δρόμους, μα αντέχουμε ακόμη. Το μόνο που μας ανησυχεί είναι η άγνωστη διαδρομή που υπολείπεται μέχρι τα Ρυάκια. Πάντως, ούτε σκέψη για εγκατάλειψη και αλλαγή πορείας προς Κατερίνη, που είναι μόνο κατηφόρα.
Η διαδρομή από Καταλώνια για Έλαφο είναι, φυσικά, πάλι χωμάτινη και πάλι κατεβαίνει σε ρεματιά στα 200 μέτρα υψόμετρο, προτού καταλήξει στο χωριό, στα 360 μέτρα. Ευτυχώς ο χωματόδρομος αυτός ήταν καλύτερος. Η κούραση ήδη έχει αρχίσει να μας προβληματίζει, γιατί αφ’ ενός έχουμε ακόμη ένα άγνωστο τμήμα διαδρομής και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, αφ’ ετέρου, μη γνωρίζοντας τα όριά μας, φοβούμαστε μην προκύψει κάποιος τραυματισμός. Τώρα πια μας πιέζει και ο χρόνος και δε μας επιτρέπει να μειώσουμε ταχύτητα. Ο μόνος, που δεν καταλαβαίνει από τέτοια είναι ο μικρός. Ο Πασχάλης, πρώτος στην ανηφόρα, μες την καλή χαρά. Η εκδίκηση των «παπούδων» έρχεται όμως στην κατηφόρα, όπου λόγω βάρους, τον προσπερνάμε σα σταματημένο.
Μετά την Έλαφο οι χωματόδρομοι τελείωσαν και αφού συνεχίζουμε ανηφορικά μέχρι τα 400 μέτρα υψόμετρο, κατεβαίνουμε στα 350 και τέλος φτάνουμε στα Ρυάκια (υψόμετρο 450μ). Κουρασμένοι και χαρούμενοι. Ο στόχος σχεδόν επετεύχθη, αφού απ’ έδω και πέρα, η διαδρομή είναι γνωστή και δη κατηφορική (εκτός εξαιρέσεων).
Σε 45 λεπτά είμαστε στο Αιγίνιο.
Άφιξη 17:30
Συνολικά στατιστικά
Συνολική διανυθείσα απόσταση: 106 χλμ (37 την 1η μέρα, 69 την 2η μέρα).
Συνολική θετική υψομετρική διαφορά (ανάβαση): 2400 μέτρα περίπου
Συνολικός χρόνος ποδηλασίας: 8ώρες και 35 λεπτά.
Μέση ταχύτητα: 12,35 χλμ/ώρα
Ποτέ μου δεν φανταζόμουν ότι θα άντεχα κάτι τέτοιο. Ο στόχος «Ελατοχώρι» που βάλαμε, με αναχώρηση από Αιγίνιο, ήταν πολύ φιλόδοξος, αλλά και μακρινός, αφού, κατά τη γνώμη μου, προϋπέθετε προπονήσεις σε άλλες κοντινότερες διαδρομές και βασικά επιστροφή με αυτοκίνητο.
Τελικά, το ποδήλατο είναι καταπληκτικό εργαλείο και ο άνθρωπος κρύβει πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις από αυτές που νομίζει.
Η διαδρομή αυτή των 106 χιλιομέτρων, με συνολική διανυθείσα ανάβαση πάνω από 2400 μέτρα, υπήρξε μια πολύ καθοριστική για μας εμπειρία.
Η ποδηλασία κέρδισε αμετάκλητα δύο φίλους και έναν αθλητή, γιατί ενώ η ηλικία (και όχι μόνο) των δυο ενηλίκων, δεν μας επιτρέπει άλλο από το να αθλούμαστε και να χαιρόμαστε τις ποδηλατικές διαδρομές, ο Πασχάλης έχει μπροστά του λαμπρό μέλλον και (θα διακινδυνεύσω να προβλέψω) διακρίσεις υψηλού επιπέδου, εφ’ όσον συνεχίσει να ασχολείται.
Στις ήδη προτεινόμενες διαδρομές της ποδηλατικής ομάδας, είναι σίγουρο ότι θα προστεθούν και άλλες φιλόδοξες, γιατί τώρα ξέρουμε ότι δεν θα αποτελούν μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά απλούς στόχους που θα κατακτήσουμε, όχι με ευκολία ίσως, αλλά με οργάνωση και επιμονή.
Το ορειβατικό ποδήλατο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Είναι μοναδικό, γιατί ενώ αισθάνεσαι την ελευθερία της πεζοπορίας, εν τούτοις έχεις τη δυνατότητα να κινηθείς με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και να κατακτήσεις στόχους, που δεν θα μπορούσες χωρίς τη βοήθεια αυτοκινούμενου μεταφορικού μέσου. Είναι επίσης και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ευχάριστο μέσο άθλησης, αλλά και μετακίνησης.
Εδώ, στο Αιγίνιο, λοιπόν, η δημιουργία και η δραστηριοποίηση της ποδηλατικής ομάδας του Ορειβατικού Συλλόγου είναι γεγονός. Καλούμε τον κάθε ενδιαφερόμενο από 8 ετών και άνω να πλαισιώσει την ομάδα και να συμμετέχει στις εξορμήσεις μας.
Χρήστος Δ. Πρασκίδης
Υποσημειώσεις:
Στη διαδρομή χρησιμοποιήθηκαν τρία απλά σχετικά (αλλά αξιόπιστα) mountain bike, αξίας από 250 – 400 περίπου ευρώ το ακριβότερο, ηλικίας από 0 – 6 χρονών.
Ρουχισμός απλός και γενικά εξοπλισμός από ανύπαρκτος έως ακρως ερασιτεχνικός.
Χωρίς να υποτιμάται η αξία των ακριβών ποδηλάτων, του ακριβού τεχνικού ρουχισμού και του καλού εξοπλισμού, μπορώ να διαβεβαιώσω αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν πολλά χρήματα, ότι η εμπειρία μας έδειξε πως μπορούν να χαρούν το βουνό ακόμη και με ένα φθηνό (μα αξιόπιστο) ποδήλατο και με τον απαραίτητο επίσης φθηνό και ερασιτεχνικό εξοπλισμό.
Δευτέρα 19 Απριλίου 2010
Η Ελλάδα της μαραμένης πετούνιας αλλά και της Ελπίδας
Σήμερα στην Ελληνική κοινωνία ζούμε μια απίστευτη κρίση. Μια κρίση αξιών, που στην ουσία προέρχεται από τα διάφορα «ελλείμματα» που γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια, με βασικότερο αυτών το μορφωτικό έλλειμμα, με την έννοια του ελλείμματος ευρύτερης παιδείας και καλλιέργειας. Το οικονομικό έλλειμμα με όλα όσα αυτό συνεπάγεται και ζούμε τελευταία, είναι η συνέπεια, το προϊόν αυτών των άϋλων ελλειμμάτων μας.
Σήμερα λοιπόν σε μια κοινωνία με τα τόσο σοβαρά προβλήματα δικάζονταν τρεις εκδότες, ένας αρχισυντάκτης και ένας πολίτης γιατί ο τελευταίος αγανακτισμένος από φαινόμενα κακοδιοίκησης και ανοργανωσιάς και με αφορμή την κατασπατάληση χρημάτων των δημοτών, έγραψε μια οργισμένη επιστολή διαμαρτυρίας και κριτικής για τον δήμο Κατερίνης, την οποία δημοσίευσαν οι εφημερίδες που εκδίδουν οι πρώτοι.
Ο Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι αισθάνθηκαν θιγμένοι και εξυβρισμένοι από εκφράσεις «…για το άκρον άωτον της ανοησίας να φυτεύει η δημοτική μας αρχή πετούνιες….. μέσα στο καλοκαίρι….», «Τα γνωρίζει ακόμη και ο πιο απρόσεκτος μαθητής της 3ης τάξης Δημοτκού σχολείου ότι οι δενδροφυτεύσεις δε γίνονται καλοκαίρι με 40οC υπό σκιάν….», «…οι κάτοικοι αυτού του τόπου χρειάζονται αξιοπρεπείς δημάρχους και αντιδημάρχους, με σηκωμένα τα μανίκια, πρόθυμους για δουλειά...» κ.λπ.
Βρέθηκε λοιπόν ένας άνθρωπος με ανησυχίες, με ιδέες, με διάθεση να δώσει τον εαυτό του για το κοινό καλό, όχι καταλαμβάνοντας καρέκλες και αμειβόμενες θέσεις εξουσίας, αλλά δουλεύοντας σκληρά και μεθοδικά ως εθελοντής. Βρέθηκε ένας άνθρωπος να οργανώσει δράσεις, να κινητοποιήσει ανθρώπους, να γράψει, να σκεφτεί, να φυτέψει δέντρα, να φυλάξει δάση, να δράσει και να αντιδράσει με εκατοντάδες ακόμη ανθρώπους που εμπνεύστηκαν από όλα αυτά και να παράξει αποτέλεσμα, μέσα από δεκάδες διαφορετικές δράσεις, προς όφελος της Κατερίνης, της Πιερίας και της Ελλάδας ολόκληρης, μιας και πολλές από αυτές τις δράσεις είχαν πανελλήνια απήχηση και αποτέλεσμα.
Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν έγινε ο στόχος δικαστικής δίωξης. Χάλασε την πιάτσα. Τάραξε τον ύπνο των ράθυμων, ανέβασε τον πήχη. Άνοιξε μάτια και τα ανοιχτά μάτια βλέπουν τους γυμνούς βασιλιάδες.
Άνθρωποι, που όπως όλοι μας μα και ακόμη περισσότερο, ζουν την φαυλότητα, τη διαφθορά και την καταστροφική υστεροβουλία που μαστίζει την κοινωνία μας, σιωπώντας κατά κανόνα, βρήκαν στο πρόσωπο και στη δράση αυτού του εθελοντή, τον άνθρωπο που βλάπτει την κοινωνία και πρέπει να τιμωρηθεί. Τον άνθρωπο που αν τον συναντούσαμε συχνότερα γύρω μας, ίσως δεν θα ήμασταν ως κοινωνία στη δεινή θέση που μας καταδίκασε η λογική που υπηρετούν οι σημερινοί μηνυτές του, οι μηνυτές του εθελοντή Τσολακίδη των εφημερίδων αλλά και της λογικής. Ετσι λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί θίχτηκαν και απασχόλησαν τα δικαστήρια και τους πολίτες, καταθέτοντας μήνυση σε έναν εθελοντή και σε 3 εφημερίδες.
Αυτοί τους έθιξαν. Όχι οι διαπλεκόμενοι, όχι αυτοί που λυμαίνονται τα χρήματα του πολίτη, που δωροδοκούν, που κατασκευάζουν χαμηλής ποιότητας δημόσια έργα, ούτε αυτοί που τα ελέγχουν και δε βρίσκουν λάθη, όχι οι ανεπαρκείς, οι φυγόπονοι, οι τεμπέληδες του διπλανού γραφείου, όχι αυτοί που χρυσοπληρώνονται από το υστέρημα του φτωχού πολίτη ενώ δεν παράγουν τίποτα, όχι αυτοί που δε διστάζουν να ξοδεύουν τα λεφτά των πολιτών για να εξυπηρετήσουν ημέτερους προμηθευτές, όχι αυτοί που κάνουν ρουσφέτια, όχι αυτοί που έφτασαν την Ελληνική κοινωνία και οικονομία σ’ αυτό το χάλι, σ’ αυτή την κατάντια που σήμερα ζούμε.
Αυτούς φαίνεται δεν τους συνάντησαν οι μηνυτές. Οι άνθρωποι που υπηρετούν σε ένα από τα πιο διαβρωμένα κομμάτια, σύμφωνα με έρευνες, της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης, δεν ενοχλήθηκαν απ’ αυτούς, η τέλος πάντων δεν ενοχλήθηκαν τόσο όσο ενοχλήθηκαν από τον ενεργό πολίτη, τον εθελοντή που δίνει το χρόνο του, την ψυχή του, όλη του την ενέργεια για το καλό του τόπου του. Όσο ενοχλήθηκαν από τους εκδότες που αρνούνται να λογοκρίνουν, που αρνήθηκαν να υποταχθούν, να υπογράψουν «δηλώσεις μετανοίας».
Σήμερα λοιπόν, παρακολούθησα με προσοχή την δικαστική διαδικασία στα δικαστήρια Κατερίνης, όχι μόνο γιατί είμαι μέλος της εθελοντικής ομάδας δράσης του Νομού Πιερίας που κατά τη γνώμη μου διωκόταν στο σύνολό της, αλλά και γιατί ένιωθα ότι σ’ αυτή τη δίκη διακυβεύεται κάτι σημαντικό για τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία. Και βγήκα από την αίθουσα του δικαστηρίου χαρούμενος.
Σ’ αυτό το καταθλιπτικό και απαισιόδοξο τοπίο που βιώνουμε όλοι στην Ελλάδα στις μέρες μας, αισθάνθηκα χαρούμενος και πιο αισιόδοξος και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς που μου προκάλεσαν αυτά τα όμορφα και πολύτιμα σήμερα συναισθήματα: Τους εκδότες Κώστα Παπακώστα, Γιάννη Χατζηιωάννου και Ιωάννα Δερμίση και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Ζαμαντζά γιατί υποστήριξαν σθεναρά τα δικαιώματα του δημοσιογράφου και της ελευθεροτυπίας, δε μάσησαν τα λόγια τους, δε δέχτηκαν να υπογράψουν τις δηλώσεις μετανοίας που τους ζητήθηκαν και με τη στάση τους εξέθεσαν ακόμη περισσότερο τους μηνυτές (Μακάρι να είχα γράψει εγώ αυτή την επιστολή, είπε στην απολογία του ο πρώτος). Ευχαριστώ τον Ηλία Τσολακίδη γιατί με θάρρος και πάθος υπερασπίστηκε το δίκιο του και δίκιο όλων των μελλών της εθελοντικής ομάδας, μα και κάθε ενεργού πολίτη, αλλά και τους μάρτυρες υπεράσπισης που δέχθηκαν να μπουν σ’ αυτή την διαδικασία, απαντώντας εύστοχα σε ότι ρωτήθηκαν, το συνήγορο υπεράσπισης που με άριστη επιστημονική κατάρτιση αλλά και με πάθος απέδειξε το δίκιο των κατηγορουμένων, αλλά και την Πρόεδρο του Δικαστηρίου που ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές και αμφιβολίες έβγαλε μια απόφαση απόλυτα απαλλακτική για τους κατηγορουμένους, όχι «λόγω αμφιβολιών» αλλά, στην ουσία, λόγω απουσίας οποιασδήποτε λογικής βάσης στο κατηγορητήριο (Ο επιστολογράφος δεν εξύβρισε αλλά διατύπωσε αξιολογικές κρίσεις επί πραγματικών γεγονότων…Οι εφημερίδες δημοσίευσαν την επιστολή όπως όφειλαν).
Τους ευχαριστώ όλους αυτούς όχι για το αποτέλεσμα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα άλλαζε τίποτα για μένα όποιο κι αν ήταν, αλλά γιατί η στάση τους άναψε ένα φως, μιαν ελπίδα, ότι υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορεί ίσως πάνω τους να στηριχτεί μια άλλη πορεία για την κοινωνία μας, μια πορεία που θα μειώνει τα όποια ελλείμματά της και θα οδηγήσει την πατρίδα μας στη θέση που θέλουμε γι’ αυτή, στη θέση που την έχουμε στις καρδιές μας.
Σήμερα λοιπόν σε μια κοινωνία με τα τόσο σοβαρά προβλήματα δικάζονταν τρεις εκδότες, ένας αρχισυντάκτης και ένας πολίτης γιατί ο τελευταίος αγανακτισμένος από φαινόμενα κακοδιοίκησης και ανοργανωσιάς και με αφορμή την κατασπατάληση χρημάτων των δημοτών, έγραψε μια οργισμένη επιστολή διαμαρτυρίας και κριτικής για τον δήμο Κατερίνης, την οποία δημοσίευσαν οι εφημερίδες που εκδίδουν οι πρώτοι.
Ο Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι αισθάνθηκαν θιγμένοι και εξυβρισμένοι από εκφράσεις «…για το άκρον άωτον της ανοησίας να φυτεύει η δημοτική μας αρχή πετούνιες….. μέσα στο καλοκαίρι….», «Τα γνωρίζει ακόμη και ο πιο απρόσεκτος μαθητής της 3ης τάξης Δημοτκού σχολείου ότι οι δενδροφυτεύσεις δε γίνονται καλοκαίρι με 40οC υπό σκιάν….», «…οι κάτοικοι αυτού του τόπου χρειάζονται αξιοπρεπείς δημάρχους και αντιδημάρχους, με σηκωμένα τα μανίκια, πρόθυμους για δουλειά...» κ.λπ.
Βρέθηκε λοιπόν ένας άνθρωπος με ανησυχίες, με ιδέες, με διάθεση να δώσει τον εαυτό του για το κοινό καλό, όχι καταλαμβάνοντας καρέκλες και αμειβόμενες θέσεις εξουσίας, αλλά δουλεύοντας σκληρά και μεθοδικά ως εθελοντής. Βρέθηκε ένας άνθρωπος να οργανώσει δράσεις, να κινητοποιήσει ανθρώπους, να γράψει, να σκεφτεί, να φυτέψει δέντρα, να φυλάξει δάση, να δράσει και να αντιδράσει με εκατοντάδες ακόμη ανθρώπους που εμπνεύστηκαν από όλα αυτά και να παράξει αποτέλεσμα, μέσα από δεκάδες διαφορετικές δράσεις, προς όφελος της Κατερίνης, της Πιερίας και της Ελλάδας ολόκληρης, μιας και πολλές από αυτές τις δράσεις είχαν πανελλήνια απήχηση και αποτέλεσμα.
Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν έγινε ο στόχος δικαστικής δίωξης. Χάλασε την πιάτσα. Τάραξε τον ύπνο των ράθυμων, ανέβασε τον πήχη. Άνοιξε μάτια και τα ανοιχτά μάτια βλέπουν τους γυμνούς βασιλιάδες.
Άνθρωποι, που όπως όλοι μας μα και ακόμη περισσότερο, ζουν την φαυλότητα, τη διαφθορά και την καταστροφική υστεροβουλία που μαστίζει την κοινωνία μας, σιωπώντας κατά κανόνα, βρήκαν στο πρόσωπο και στη δράση αυτού του εθελοντή, τον άνθρωπο που βλάπτει την κοινωνία και πρέπει να τιμωρηθεί. Τον άνθρωπο που αν τον συναντούσαμε συχνότερα γύρω μας, ίσως δεν θα ήμασταν ως κοινωνία στη δεινή θέση που μας καταδίκασε η λογική που υπηρετούν οι σημερινοί μηνυτές του, οι μηνυτές του εθελοντή Τσολακίδη των εφημερίδων αλλά και της λογικής. Ετσι λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί θίχτηκαν και απασχόλησαν τα δικαστήρια και τους πολίτες, καταθέτοντας μήνυση σε έναν εθελοντή και σε 3 εφημερίδες.
Αυτοί τους έθιξαν. Όχι οι διαπλεκόμενοι, όχι αυτοί που λυμαίνονται τα χρήματα του πολίτη, που δωροδοκούν, που κατασκευάζουν χαμηλής ποιότητας δημόσια έργα, ούτε αυτοί που τα ελέγχουν και δε βρίσκουν λάθη, όχι οι ανεπαρκείς, οι φυγόπονοι, οι τεμπέληδες του διπλανού γραφείου, όχι αυτοί που χρυσοπληρώνονται από το υστέρημα του φτωχού πολίτη ενώ δεν παράγουν τίποτα, όχι αυτοί που δε διστάζουν να ξοδεύουν τα λεφτά των πολιτών για να εξυπηρετήσουν ημέτερους προμηθευτές, όχι αυτοί που κάνουν ρουσφέτια, όχι αυτοί που έφτασαν την Ελληνική κοινωνία και οικονομία σ’ αυτό το χάλι, σ’ αυτή την κατάντια που σήμερα ζούμε.
Αυτούς φαίνεται δεν τους συνάντησαν οι μηνυτές. Οι άνθρωποι που υπηρετούν σε ένα από τα πιο διαβρωμένα κομμάτια, σύμφωνα με έρευνες, της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης, δεν ενοχλήθηκαν απ’ αυτούς, η τέλος πάντων δεν ενοχλήθηκαν τόσο όσο ενοχλήθηκαν από τον ενεργό πολίτη, τον εθελοντή που δίνει το χρόνο του, την ψυχή του, όλη του την ενέργεια για το καλό του τόπου του. Όσο ενοχλήθηκαν από τους εκδότες που αρνούνται να λογοκρίνουν, που αρνήθηκαν να υποταχθούν, να υπογράψουν «δηλώσεις μετανοίας».
Σήμερα λοιπόν, παρακολούθησα με προσοχή την δικαστική διαδικασία στα δικαστήρια Κατερίνης, όχι μόνο γιατί είμαι μέλος της εθελοντικής ομάδας δράσης του Νομού Πιερίας που κατά τη γνώμη μου διωκόταν στο σύνολό της, αλλά και γιατί ένιωθα ότι σ’ αυτή τη δίκη διακυβεύεται κάτι σημαντικό για τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία. Και βγήκα από την αίθουσα του δικαστηρίου χαρούμενος.
Σ’ αυτό το καταθλιπτικό και απαισιόδοξο τοπίο που βιώνουμε όλοι στην Ελλάδα στις μέρες μας, αισθάνθηκα χαρούμενος και πιο αισιόδοξος και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς που μου προκάλεσαν αυτά τα όμορφα και πολύτιμα σήμερα συναισθήματα: Τους εκδότες Κώστα Παπακώστα, Γιάννη Χατζηιωάννου και Ιωάννα Δερμίση και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Ζαμαντζά γιατί υποστήριξαν σθεναρά τα δικαιώματα του δημοσιογράφου και της ελευθεροτυπίας, δε μάσησαν τα λόγια τους, δε δέχτηκαν να υπογράψουν τις δηλώσεις μετανοίας που τους ζητήθηκαν και με τη στάση τους εξέθεσαν ακόμη περισσότερο τους μηνυτές (Μακάρι να είχα γράψει εγώ αυτή την επιστολή, είπε στην απολογία του ο πρώτος). Ευχαριστώ τον Ηλία Τσολακίδη γιατί με θάρρος και πάθος υπερασπίστηκε το δίκιο του και δίκιο όλων των μελλών της εθελοντικής ομάδας, μα και κάθε ενεργού πολίτη, αλλά και τους μάρτυρες υπεράσπισης που δέχθηκαν να μπουν σ’ αυτή την διαδικασία, απαντώντας εύστοχα σε ότι ρωτήθηκαν, το συνήγορο υπεράσπισης που με άριστη επιστημονική κατάρτιση αλλά και με πάθος απέδειξε το δίκιο των κατηγορουμένων, αλλά και την Πρόεδρο του Δικαστηρίου που ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές και αμφιβολίες έβγαλε μια απόφαση απόλυτα απαλλακτική για τους κατηγορουμένους, όχι «λόγω αμφιβολιών» αλλά, στην ουσία, λόγω απουσίας οποιασδήποτε λογικής βάσης στο κατηγορητήριο (Ο επιστολογράφος δεν εξύβρισε αλλά διατύπωσε αξιολογικές κρίσεις επί πραγματικών γεγονότων…Οι εφημερίδες δημοσίευσαν την επιστολή όπως όφειλαν).
Τους ευχαριστώ όλους αυτούς όχι για το αποτέλεσμα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα άλλαζε τίποτα για μένα όποιο κι αν ήταν, αλλά γιατί η στάση τους άναψε ένα φως, μιαν ελπίδα, ότι υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορεί ίσως πάνω τους να στηριχτεί μια άλλη πορεία για την κοινωνία μας, μια πορεία που θα μειώνει τα όποια ελλείμματά της και θα οδηγήσει την πατρίδα μας στη θέση που θέλουμε γι’ αυτή, στη θέση που την έχουμε στις καρδιές μας.
Τρίτη 13 Απριλίου 2010
Η γνωστή εξυπηρέτηση του δημοσίου
Παραθέτω παρακάτω το e-mail που έστειλα στη γραμμή παραπόνων δημόσιου νοσοκομείου, σχετικά με την εξυπηρέτηση που "απόλαυσα" ως πολίτης, από τον δημόσιο υπάλληλο που εργαζόταν στο τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου. Βέβαια γνωρίζω πως συνήθως συμβαίνουν πολύ χειρότερα και κραυγαλέα πράγματα και ο καθένας έχει να διηγηθεί κάτι πολύ χειρότερο. Είναι όμως και αυτό ενδεικτικό μιας κατάστασης που πια δεν έχουμε άλλο περιθώριο να ανεχθούμε. Η την αλλάζουμε σήμερα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις τα παιδιά μας να ζήσουν σε πολιτισμένες συνθήκες, ή την παρατηρούμε απαθείς, όπως κάναμε μέχρι τώρα, αποδεχόμενοι μια σαφέστατα προδιαγεγραμμένη, υπό αυτές τις προϋποθέσεις καταστροφική πορεία, που οδηγεί στην παρακμή και την χρεωκοπία της ελληνικής κοινωνίας
Το e-mail με την καταγγελία
Αύριο 13-4-2010 το πρωί ο 81 ετών πατέρας μου έχει ραντεβού και πρέπει να φύγει αρκετά νωρίς με το τραίνο για να είναι έγκαιρα στο νοσοκομείο. Επειδή όμως έχει ακούσει ότι οι γιατροί έχουν απεργία μου ανέφερε την πληροφορία και προκειμένου να μην υποστεί άδικα μια μεγάλη για την ηλικία του ταλαιπωρία επικοινώνησα με το τηλεφωνικό σας κέντρο στις 21:30 προκειμένου να ρωτήσω αν δουλεύουν κανονικά αύριο.
Η απάντηση; "Δεν ξέρω!".
"Μα μήπως πήρα λάθος; δεν πήρα στο νοσοκομείο;",
"Στο νοσοκομείο πήρατε αλλά δεν ξέρω. Πάρτε αύριο το πρωί στα ιατρεία να σας πουν",
" Μα κύριε μου είμαστε από επαρχία..Αυριο πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ πρωί για να είμαστε στο ραντεβού!"
"Τι να σας πω. Δεν ξέρω, παρτε αύριο το πρωι μετά τις 8"
"Δηλαδή δεν ξέρετε αν υπάρχει κάποια απεργία, επίσχεση εργασίας των γιατρών..."
"Δεν ξέρω παρτε αύριο.."
"Συνδέστε με τότε με κάποιον που να ξέρει"
"Τέτοια ώρα δεν υπάρχει κάποιος που να ξέρει..."
Αυτή είναι η αντιμετώπιση των πολιτών από το νοσοκομείο σας, η εν παση περιπτώσει ήταν η αντιμετώπιση ενός πολίτη από υπάλληλό σας.
Ανοργανωσιά, άγνοια και έλλειψη οποιασδήποτε διάθεσης για εξυπηρέτηση. Και αν τα δυο πρώτα μπορώ να τα συγχωρήσω (στην Ελλάδα είμαστε...), το τελευταίο που απεικονίζει τον απόλυτα διαβρωμένο και αναισθητοποιημένο δημόσιο υπάλληλο, αυτόν που δεν τον νοιάζει τίποτα εκτός από το να περάσει η ώρα για να φύγει απ' τη "δουλειά" του, όπου προηγουμένως δεν προσέφερε απολύτως τίποτα, η έστω τα ελάχιστα δυνατά, και φυσικά εκτός από το πότε θα έρθει η ώρα να εισπράξει την προνομιούχα αμοιβή του και πότε θα έρθει η ώρα να εισπράξει την προνομιούχα σύνταξή του μαζί με το παχυλό του εφάπαξ. Αυτόν τον σιχαμερό υπάλληλο (δεν αναφέρομαι σε πρόσωπο αλλά στο είδος υπαλλήλου) σας παρακαλώ φροντίστε να του αφαιρέσετε όλες τις δυνατότητες να συνεχίσει να είναι η πληγή αυτής της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που λειτουργεί πια με τέτοια πίεση, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα επιβίωσης και που είναι άγνωστο που μπορεί να φτάσει όταν αυτοί που την έφεραν σ' αυτήν την κατάντια (και σ'αυτούς συγκαταλέγονται και αυτοί οι υπαλληλίσκοι που ενώ πληρώνονται κάθονται κι όταν δεν κάθονται νομίζουν πως υποχρέωσή τους δεν είναι να εξυπηρετούν τους πολίτες, αλλά να τους κάνουν την ζωή δύσκολη) προκαλούν το κοινό αίσθημα με τέτοιες συμπεριφορές.
Ήταν άραγε τόσο δύσκολο αν δεν ήξερε πράγματι, να ρωτήσει και να μάθει ώστε να μας ενημερώσει; Και αν ήξερε πως κάποιοι γιατροί απεργούν και κάποιοι όχι και επομένως δεν μπορούσε να ξέρει το συγκεκριμένο ραντεβού αν θα εξυπηρετηθεί, ήταν άραγε τόσο δύσκολο να εξηγήσει το λόγο που δεν μπορεί να απαντήσει; Έχουν γίνει ποτέ σεμινάρια συμπεριφοράς και εξυπηρέτησης των πολιτών στους υπαλλήλους σας; Αν δεν έγιναν είναι τόσο δύσκολο να γίνουν;
Θα ήθελα επίσης να πω τέλος, για να μην υπάρχουν δικαιολογίες, πως εκείνος ο εργατικός και συνειδητός υπάλληλος, που ενώ πασχίζει στη δουλειά του δέχεται άδικα την μήνιν της κοινωνίας πρέπει επιτέλους να επαναστατήσει και να βοηθήσει να διορθωθεί αυτό το χάλι. Αλλιώς είναι συνυπεύθυνος.
Το e-mail με την καταγγελία
Αύριο 13-4-2010 το πρωί ο 81 ετών πατέρας μου έχει ραντεβού και πρέπει να φύγει αρκετά νωρίς με το τραίνο για να είναι έγκαιρα στο νοσοκομείο. Επειδή όμως έχει ακούσει ότι οι γιατροί έχουν απεργία μου ανέφερε την πληροφορία και προκειμένου να μην υποστεί άδικα μια μεγάλη για την ηλικία του ταλαιπωρία επικοινώνησα με το τηλεφωνικό σας κέντρο στις 21:30 προκειμένου να ρωτήσω αν δουλεύουν κανονικά αύριο.
Η απάντηση; "Δεν ξέρω!".
"Μα μήπως πήρα λάθος; δεν πήρα στο νοσοκομείο;",
"Στο νοσοκομείο πήρατε αλλά δεν ξέρω. Πάρτε αύριο το πρωί στα ιατρεία να σας πουν",
" Μα κύριε μου είμαστε από επαρχία..Αυριο πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ πρωί για να είμαστε στο ραντεβού!"
"Τι να σας πω. Δεν ξέρω, παρτε αύριο το πρωι μετά τις 8"
"Δηλαδή δεν ξέρετε αν υπάρχει κάποια απεργία, επίσχεση εργασίας των γιατρών..."
"Δεν ξέρω παρτε αύριο.."
"Συνδέστε με τότε με κάποιον που να ξέρει"
"Τέτοια ώρα δεν υπάρχει κάποιος που να ξέρει..."
Αυτή είναι η αντιμετώπιση των πολιτών από το νοσοκομείο σας, η εν παση περιπτώσει ήταν η αντιμετώπιση ενός πολίτη από υπάλληλό σας.
Ανοργανωσιά, άγνοια και έλλειψη οποιασδήποτε διάθεσης για εξυπηρέτηση. Και αν τα δυο πρώτα μπορώ να τα συγχωρήσω (στην Ελλάδα είμαστε...), το τελευταίο που απεικονίζει τον απόλυτα διαβρωμένο και αναισθητοποιημένο δημόσιο υπάλληλο, αυτόν που δεν τον νοιάζει τίποτα εκτός από το να περάσει η ώρα για να φύγει απ' τη "δουλειά" του, όπου προηγουμένως δεν προσέφερε απολύτως τίποτα, η έστω τα ελάχιστα δυνατά, και φυσικά εκτός από το πότε θα έρθει η ώρα να εισπράξει την προνομιούχα αμοιβή του και πότε θα έρθει η ώρα να εισπράξει την προνομιούχα σύνταξή του μαζί με το παχυλό του εφάπαξ. Αυτόν τον σιχαμερό υπάλληλο (δεν αναφέρομαι σε πρόσωπο αλλά στο είδος υπαλλήλου) σας παρακαλώ φροντίστε να του αφαιρέσετε όλες τις δυνατότητες να συνεχίσει να είναι η πληγή αυτής της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που λειτουργεί πια με τέτοια πίεση, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα επιβίωσης και που είναι άγνωστο που μπορεί να φτάσει όταν αυτοί που την έφεραν σ' αυτήν την κατάντια (και σ'αυτούς συγκαταλέγονται και αυτοί οι υπαλληλίσκοι που ενώ πληρώνονται κάθονται κι όταν δεν κάθονται νομίζουν πως υποχρέωσή τους δεν είναι να εξυπηρετούν τους πολίτες, αλλά να τους κάνουν την ζωή δύσκολη) προκαλούν το κοινό αίσθημα με τέτοιες συμπεριφορές.
Ήταν άραγε τόσο δύσκολο αν δεν ήξερε πράγματι, να ρωτήσει και να μάθει ώστε να μας ενημερώσει; Και αν ήξερε πως κάποιοι γιατροί απεργούν και κάποιοι όχι και επομένως δεν μπορούσε να ξέρει το συγκεκριμένο ραντεβού αν θα εξυπηρετηθεί, ήταν άραγε τόσο δύσκολο να εξηγήσει το λόγο που δεν μπορεί να απαντήσει; Έχουν γίνει ποτέ σεμινάρια συμπεριφοράς και εξυπηρέτησης των πολιτών στους υπαλλήλους σας; Αν δεν έγιναν είναι τόσο δύσκολο να γίνουν;
Θα ήθελα επίσης να πω τέλος, για να μην υπάρχουν δικαιολογίες, πως εκείνος ο εργατικός και συνειδητός υπάλληλος, που ενώ πασχίζει στη δουλειά του δέχεται άδικα την μήνιν της κοινωνίας πρέπει επιτέλους να επαναστατήσει και να βοηθήσει να διορθωθεί αυτό το χάλι. Αλλιώς είναι συνυπεύθυνος.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)